Ekonomisk liberalism har gett girigheten fritt spelrum

Samhälle SFP:s riksdagsgrupp gav ett uttalande som är en god signal i dagens depressionssamhälle.” Vi vill lyfta debatten, vi vill gå in på ett helt nytt spår. Vi vill faktiskt att det skall finnas en framtidstro i Finland och då måste vi börja tala i mera positiva former” (Radio Vegas nyheter 2.9) Det är helt i linje med vad partiordförande sade om att SFP skall vara i konstruktiv opposition.

Framsteg är ett modeord just nu men resultaten av många framstegspolitiska beslut förskräcker. Vår dåliga ekonomi är ett resultat av en ”framstegsvänlig” politik som tidigare regeringar fört. För att i dag göra framsteg måste vi gå tillbaka till de grundläggande värden vårt välfärdssamhälle vilar på; ärlighet, måttfullhet, solidaritet, respekt för medmänniskan och framför allt äkta tolerans.

Det är inte överraskande att de mest toleranta, enligt en nyligen utkommen bok ”Mitä mieltä Suomessa saa olla”, är de värdekonservativa kristna. De respekterar medmänniskan och hennes åsikter och många gör i vardagen vad de kan för att göra livet bättre för andra. Ett utmärkt exempel på hur flyktingsituationen kan tacklas gav HBL (4.9) genom att lyfta fram familjen Nordman i Jakobstad som tagit emot syriska flyktingar.

Maria Nordman sammanfattade flyktingproblematiken i orden ”En enskild människa kan alltid hjälpa en annan enskild”. Det är att föra debatten om flyktingar ”in på ett helt nytt spår”. Hoppas HBL fortsätter den positiva nyhetsförmedlingen så att vi får mer av det positiva som många gör i vardagen.

Det nerrivande negativa har i dagens läge fått alltför stort utrymme, därför att det har sensationsvärde och ”säljer”. Men det är inte katastrofer och felbeslut som bygger upp vårt samhälle eller lyfter det ur den ekonomiska depressionen, utan vardagshandlingar där en enskild hjälper en enskild. Det förbättrar flyktingsituationen mer än att diskutera hur man får uttrycka sig i flyktingfrågan.

Det senaste årtiondet har styrts av ekonomisk liberalism som gett girigheten och omåttligheten fritt spelrum. Nu är det på tiden att plocka fram Ordspråksbokens riktlinjer för att lösa problemen i dagens samhälle. Det andra är att följa den uppmaning som president J.K. Paasikivi riktade till folket när han for till Moskva för att förhandla om fred: Be Gud om hjälp.

De flesta, som på gräsrotsnivå har förbättrat vårt samhälle, har visat att Bibeln har goda regler för livet. Deras vardagsliv bekräftar att ”En god människa bär fram det som är gott ur sitt hjärtas goda förråd, och en ond människa bär fram det som är ont ur sitt hjärtas onda förråd. Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen” (Lukas 6:45). Det betyder konkret att vi börjar tala om ”vi skall ...” i stället för vårt naturliga sätt att tänka ”jag skall...” Början sker, som SFP sade, när vi höjer tänkandet till en ny nivå där Gud är en del av vår vardag. Då Gud är med blir följden ”vi skall ...” Här låg hemligheten bakom Vinterkrigets seger, efterkrigstidens återuppbyggnad av samhället och betalning av krigsskadeståndet.

Har vi inte goda lösningar att komma med tenderar vardagen att bli lika tvetydig som när ett fullmäktige på 1950-talet hade byggt en ny sessionssal och över dörren satte upp en tavla med texten: ”Här fattas kloka beslut”.

Carl Gunnar Weckström

Karis