Självmord kan förhindras

Samhälle Den internationella dagen för förebyggande av självmord infaller i dag. Vi har i Finland fått ett löfte av regeringen om ett program som ska främja psykisk hälsa. Som jag ser det har Finland äntligen tagit ett steg i rätt riktning. Vår självmordsstatistik har varit hög och vi behöver få ner siffrorna. OECD uppmärksammade i sin rapport i juli 2014 Finlands höga självmordsstatistik (varje år begår omkring 1 000 personer självmord i Finland).
Självmord kan förhindras och förebyggas med stöd från samhällets sida. Det behövs en omstrukturering av vård och service. Den öppna vården behöver utvecklas. Det har sagts många gånger under de senaste 25 åren att den öppna vården måste utvecklas för personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar. Samma budskap, samma oro och samma problem och budskap om bristande öppenvård ventilerades på 1980- och 1990-talen. Men nu talar vi verkligen äntligen om hur vi behöver och kan börja utveckla den öppna vården, service och socialt stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning.
Vi ser det som mycket viktigt att programmet inte misslyckas utan att man på allvar tar itu med handlingsplaner för att komma framåt kring dessa frågor. Samtidigt drabbar sparåtgärder många redan utsatta grupper i vårt land och påverkar det psykiska välbefinnandet. Psykisk hälsa berör oss alla, var och en, oberoende av bakgrund och livssituation. WHO påminner också i sin rapport (2014) om att självmord kan förebyggas och att målet är att reducera antalet självmord i världen med 10 procent fram till 2020.
Man anser att alla länder behöver bli bättre på gränsöverskridande arbete, i synnerhet då nationerna gör upp strategier och planer inom det här området. För att dessa planer ska leda till resultat behöver samarbetet utvecklas mellan olika aktörer på olika nivåer i samhället, såväl bland myndigheter och övriga organisationer. Psykvården och alkoholpolitiken har stor betydelse i förebyggandet av självmord, även i Finland.
Bodil Viitanen
Verksamhetsledare
Psykosociala förbundet rf