Patienter diskrimineras

Kronisk borrelios Tack till Bo Holmberg (HBL 1.9) för en informativ, saklig – och tyvärr sann – insändare om social omsorg.
I min insändare (HBL 25.7) skrev jag att två små kliniker som sköter patienter med kronisk borrelios snart får sätta lapp på luckan. Här måste jag rätta mig själv. Båda klinikerna har tillstånd av Institutet för hälsa och välfärd (THL) att vårda patienter med kronisk borrelios, med såväl intravenös antibiotika och antibiotika i tablettform. Dessa kliniker samarbetar aktivt med bland annat kliniker i Tyskland. Blodprov som tas här sänds till Tyskland för analys. Därmed behöver man inte ett positivt finskt prov för att få vård. Men – detta är privatkliniker och allt måste man betala själv. Vården är dock godkänd av staten. Då borde staten också ge denna vård inom den offentliga hälsovården!
Här uppkommer en allvarlig diskriminering. Endast patienter med pengar år vård. De flesta med kronisk borrelios kan inte arbeta. Och långtifrån alla med kronisk borrelios har anhöriga som kan eller vill  betala. Det betyder en patientgrupp som blir helt utan vård eller får för lite vård. Alla patienter i Finland som behöver intravenös antibiotika får det – utom patienter med kronisk borrelios. Trots att staten godkänt denna vård, i och med att man godkänner denna vård på privatkliniker!
Ett annat allvarligt missförhållande: vid akut borrelios behövs inte positivt prov för antikroppar. Om patienten har ett märke efter bett mäter man det med måttband – är märket minst fem centimeter får patienten antibiotika. Då struntar man i att antikroppar inte finns (i de finska proven)! Medan man kategoriskt nekar patienter med kronisk borrelios någon som helst vård i Finland inom den offentliga vården för att antikroppar saknas – men dessa kan inte längre bildas hos patienter med kronisk borrelios.
Undersökningar ute i världen visar att över 50 procent som får kronisk borrelios aldrig sett ett fästingbett. Det betyder att många med ett fästingbett under fem centimeter kommer att utveckla kronisk borrelios. Borrelios smittar även via bromsar, loppor, löss, sexuellt och via blodtransfusioner (kollas inte i Finland). Staten handlar synnerligen inkonsekvent, och de som blir lidande är de svagaste och fattigaste.
Holmberg skriver även att basutkomststödet är 485 euro. Med en hyra på 440 euro, och bostadsbidrag på 300 euro, blir den faktiska summan att leva på efter att hyran är betald endast 345 euro. Det säger sig självt att man inte betalar någon som helst vård med den summan. Det råder ingen tvekan om att den politiska agendan för de fattiga och sjuka är att spara genom att mortaliteten blir snabbare.
Alla fakta som berör kronisk borrelios i min insändare (HBL 25.7) och i den här finns på International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) och Arminlabs hemsidor.
Kronisk borrelios
Undantagsvis tillåts signatur. Red.