Var är logiken?

Öppethållningstider Var är logiken bakom förhoppningen att fria öppethållningstider inom handeln skulle rädda Finlands ekonomi, vilket Jonny Åkerholm antyder (Hbl 31.8)? Utökad öppethållning medför större löne- och energikostnader (värme, ventilation, belysning med mera). Detta leder automatiskt till sämre effektivitet och följaktligen till prisförhöjningar eller mindre vinster. Och skulle den totala försäljningen öka i någon mån frågar man sig hur detta kunde förbättra landets ekonomiska situation, eftersom det som köps till stor del är importerade livsmedel, kläder, elektronik med mera. Inte kan vi väl konsumera oss till bättre ekonomi?
Åkerholm sätter sedan sina förhoppningar till exporten utan att ha några klara visioner om vad vi framtiden kunde exportera. Men om man inte kan öka exportintäkterna måste man väl skära i utgifterna – importen! Få folk att satsa mera på verkligt behövliga tjänster producerade i hemlandet – det sker delvis genom den så förhatliga(?) beskattningen – än på konsumtion av importerade varor. Man kunde också sätta högre skatt på hus med dålig energiekonomi (i analogi med fordonsskatten) för att få ner energikonsumtionen och stimulera nybyggande och saneringar. Och man kunde ersätta en del av den importerade energin med sol- och vindkraft som Patrik Holm riktigt påpekade (HBL 31.8). Och man kunde sluta bygga nya vägar som kräver underhåll och tenderar att öka pendlandet och resandet inom landet.
Detta var andra idéer som motvikt till vad som ständigt framkastas och upprepas som mantran av våra ekonomer. De flesta ekonomer tycks dessutom av någon anledning sitta fast i en kapitalistisk doktrin och försvarar i Björn Wahlroos’ anda stora inkomstskillnader. De drömmer vidare om evig tillväxt och fattar de inte alls mänsklighetens verkliga utmaningar.
Jan-Erik Ingvall
Helsingfors