Inte förnuftigt legalisera snus

Snus Markus Merne (HBL 31.8) hävdar att snus inte ökar risken för muncancer. Som bevis för detta lägger han fram en observation om att muncancer är vanligare i Finland än i Sverige, trots att snusandet är vanligare i Sverige.
I Finland används mer alkohol och cigarretter än i Sverige. Dessa är också centrala riskfaktorer för muncancer – i synnerhet då de används tillsammans. Detta förklarar att muncancer inte är vanligare i Sverige än i Finland. Redan 2007 konstaterar Världshälsoorganisationens cancerforskningscentrum (IARC) i sin översikt att snusande verkar vara kopplat till en förhöjd cancerrisk, särskilt i munnen och matstrupen.
Svenskt våtsnus innehåller åtminstone 2 500 kemiska föreningar. Utöver tobak innehåller snuset bland annat tungmetaller och rester av bekämpningsmedel. Enligt IARC innehåller snus 28 cancerframkallande ämnen. Den nikotinmängd som upptas i blodet vid snusande är större än vid cigarrettrökning, vilket innebär att snuset orsakar ett kraftigt nikotinberoende och är därför inte till hjälp vid försök att bli av med tobaksprodukter, snarare tvärtom.
Våra uppgifter om snusets sjukdomseffekter är ännu bristfälliga. Snusandet har återigen blivit långsamt vanligare i Sverige sedan 1970-talet och i Finland sedan 1990-talet. Ur cancerforskningssynpunkt är antalet användare av svenskt snus liten och användningstiden är ännu kort.
De första hållbara bevisen på sjukdomar som orsakas av cigarretter kom redan på 1950-talet, men globalt behövdes ännu hundratusentals undersökningar och cirka 60 år innan forskningsdata kunde omvandlas till en effektiv tobakspolitik, då tobaksindustrin förnekade tobakens sjukdomseffekter in i det sista. Under tiden hann tobaksprodukter åstadkomma enorm förödelse av människors hälsa i Finland och hela världen, bland annat i form av cancersjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.
Snusförsäljning är förbjudet i hela EU med undantag för Sverige. Trots försäljningsförbudet har snusandet ökat i Finland sedan 1990-talet, särskilt bland unga män. Målet för Finlands tobakspolitik är att användningen av tobaksprodukter ska upphöra senast 2040. Det är inte realistiskt eller en ur folkhälsosynpunkt förnuftig idé att inleda förhandlingar med Europeiska kommissionen om att legalisera snus. 
Eeva Ollila
Överläkare, hälsofrämjande, Cancerföreningen i Finland