Uppsägningarna vid Schildt & Söderströms smärtar

Förlag För tillfället pågår en viktig och intensiv debatt om med vilka medel ett finlandssvenskt bokförlag kan agera på en kommersiell bokmarknad, och samtidigt upprätthålla högsta litterära kvalitet.
Schildts & Söderströms har ända sedan starten 2012 gjort olika satsningar för att klara denna balansgång. Bland annat utvecklades digitala läromedel som komplement till de tryckta, samtidigt som förlaget försökte komma in på den finskspråkiga läromedelsmarknaden. Den nationella läroplanen sköts upp, och skolorna visade sig ha svagare intresse för digitala läromedel än väntat. Därför blev det inte ekonomiskt försvarbart för bolaget att fortsätta med dessa satsningar. Delar av den finskspråkiga läromedelsutgivningen har sålts, och utbudet av digitala läromedel har getts annan prioritet.
Dessa två satsningar finansierades genom att sälja ut en del av den egendom som bolaget har. För att inte bli tvungen att sälja ut mer av egendomen och för att trygga bolagets framtid har styrelsen beslutat att Schildts & Söderströms bör kunna uppvisa ett nollresultat vid utgången av 2017, det vill säga inom tre år. Styrelsen har även beslutat att avkastningen från bolagets egendom i sin helhet kommer att användas för att täcka ett eventuellt underskott i affärsverksamheten.
Som en central förlagsaktör vill Schildts & Söderströms ta ett ansvar för utgivning av skönlitteratur och läromedel av hög kvalitet på svenska. Det innebär att vi har sett över verksamheten inom hela bolaget för att hitta såväl effektiva som ekonomiskt försvarbara lösningar, alltid med bokutgivning på svenska som ledstjärna. Det har lett till uppsägningar, och det smärtar naturligtvis, men styrelsen arbetar för att på lång sikt säkerställa utgivningen av läromedel och av finlandssvensk kvalitetslitteratur – både skönlitteratur och fackböcker. Satsningar på försäljning och marknadsföring skall även förbättra förutsättningarna för förlagets böcker att nå läsarna.
Personligen anser jag att litteraturen spelar en fullkomligt central roll för den finlandssvenska språkgruppen. Språket är en grundbult i vårt identitetsbygge, och litteraturen bär och utvecklar språket. Att arbeta för att stärka det förlag som vi finlandssvenskar kallar ”vårt” är därmed synnerligen angeläget.
Schildts & Söderströms har under min tid gett ut cirka 50 böcker årligen på svenska. Det visar på bredden och livskraften i den finlandssvenska litteraturen, och på att den finlandssvenska litteraturen har styrka att möta de förändringar som i dag utmanar hela förlagsvärlden.
Johan Aura,
Styrelseordförande
Schildts & Söderströms