Obegripligt stänga Malms flygplats

Malms flygplats Det är obegripligt att sådant som sker kring Malms flygplats händer i ett så kulturellt tekniskt högtstående land som Finland anser sig vara.
Jag har alltid undrat vad det beror på att man på statlig nivå i flera sammanhang motarbetat flygets utveckling och haft svårt att inse att framtidens trafikutrymme i allt högre grad kommer att utgöras av luften och rymden ovanför jorden.
I ett litet land som Finland har vi lyckats med privat företagsamhet och stort kunskapsintresse för den mångfasetterade vetenskap som flyget representerar nå berömvärda resultat.
Vi har även lyckats investera i ämnet och bygga viktiga anläggningar – trots små kapitalresurser. Vi är internationellt erkända och våra ingenjörer och flygare har nått ryktbarhet.
Men – varför då försvåra den verksamhet som är ytterst viktig för att garantera branschens vidare utveckling.
Hur skall man kunna bevara ungdomens och de nya generationernas intresse för flyget och allt vad det innebär om man fortsätter med att dra mattan undan fötterna på denna verksamhet.
I år nedläggs Kauhava flygstridsskola. Nu vill man nedlägga även Malms flygplats – det privata flygets trafik- och skolcentrum.
Tidigare lyckades man tvinga bröderna Karhumäkis Kar-Air att lägga av. Hur kommer det sig att vi har så litet mark i Helsingfors att Malms flygplats absolut måste bebyggas? Vem har ekonomiskt intresse av att just Malms flygplatshektar måste befolkas.
Såvitt jag vet så finns det byggnadsjord hela vägen från Malm vidare till Rovaniemi men Malms flygfält utgör den ändstation dit och varifrån man kan förflytta sig till alla tänkbara platser mellan Helsingfors och Rovaniemi.
Jag är övertygad om att endast en liten minoritet kan understödja ett sådant projekt som nedläggandet av Malms flygfält representerar.
Henrik Nordenswan,
Diplomekonom, flygveteran
Elimä