Debatt om sanktioner

Debatten i finländska medier om sanktioner mot Ryssland och om finländska politikers agerande går het, men noteras knappast i övriga Europa, förutom marginellt i Baltikum och Norden. Det utesluter inte att liknande debatter om sanktioner pågår på andra håll. I den ansedda franska veckotidskriften L'Express skriver krönikören Jacques Attali på sin regelbundna sida Perspectives i numret 3298 för 17–23 september under rubriken Förnedrandets geopolitik.

"Att förnedra Ryssland genom att låtsas isolera det från resten av världen, under förevändningen att Ryssland inte har accepterat att de ryskspråkiga i Ukraina har behandlats som sekunda medborgare, kan göra Ryssland till en fiende som man en dag måste bekämpa. I synnerhet polackerna är stupida, som gör allt för att isolera Ryssland, på samma sätt som Frankrike gjorde med Tyskland på 1920-talet."

Efter ett sammandrag av konflikterna i Mellanöstern skriver Attali:
"För att situationen inte skall urarta borde Västern nu brådskande anta samma attityd till araberna, turkarna och ryssarna som gentemot Tyskland 1945: räkna med dem, inte bryta några kontakter, behålla dem inom maktens cirklar, föreslå gemensamma projekt. I synnerhet, beträffande ryssarna, gäller det att bryta en bojkott som bara skadar Europa, och associera dem till strävandena att strida mot en radikal islamism, som de möter dagligen i Kaukasus."

"Frankrike borde våga föreslå en sådan helomvändning i sin doktrin. Detta skulle också kräva modet att bryta med den följsamhet som resten av Europa visar, vilket [Frankrike] har gjort vid andra tillfällen, och gå i täten för en respektens geopolitik, om än tillfälligt ensam."

Matts Roos, Helsingfors