Peffan sviker alltid

Med osviklig precision skjuter Pedagogiska fakulteten i Vasa ned nystarten av sin kompletterande klasslärarutbildning i Helsingfors. Därmed cementerar Peffan sin roll som Svenskfinlands svikare. De svikna är alla de trettiosex som sökt till lärarutbildningen men som ratats för att de inte inte fyller de orimliga inträdeskraven. Svikna är också de rektorer som väntar på att få behöriga sökande till vakanserna. Svikna är framför allt våra barn här i söder, som har samma rätt till behöriga lärare som barnen i Österbotten.

När bara nio godkänts för studier i Helsingfors, tycker Peffan att resten av de tjugo platserna kan flyttas upp till Vasa. Det här är inte ett ärligt förfarande. Det osar katt. Det är förmodligen inte ens möjligt att flytta pengarna så där bara. Regeringen har beviljat pengarna uttryckligen för de 20 utbildningsplatserna i Helsingfors.

Åbo Akademi har ingen automatisk rätt att flytta helsingforsplatser till Vasa. Regeringen kan kvittera med att inte betala ut pengar för de 11 extraplatser Peffan tycker passar så bra i Vasa.
De infamt "välkonstruerade" inträdeskraven gjorde att 36 sökande till helsingforsutbildningen ratades. För att komma in skulle de sökande ha jobbat som lärare i minst(!) fem år på heltid. Därtill skulle de antingen ha en ämneslärarutbildning eller ha "långt framskridna lärarstudier" vid Peffan i Vasa. Det är ett effektivt sätt att få bort de flesta sökande.

Ria Ylikallio försvarade Peffan på onsdagen i radio och skyllde på snäva tidsramar. Den korta tiden hade dock resulterat i 45 allvarligt intresserade sökande. Ylikallio kom också med ett mycket ihåligt försvar för de strama inträdeskraven: "vi kan inte ändra på behörighetslagstiftningen".

Jag hoppas att justitieombudsman eller -kansler (på vems bord detta nu hör hemma) skulle ta sig en titt på de mycket högre kraven man ställer på studerande till en kompletterande utbildning i Helsingfors än till den vanliga klasslärarutbildningen i Vasa. Inte ens en pedagogie magisters examen från Helsingfors universitet duger som grund(!) för Peffans klasslärarstudier, sades det i radio.

Jag kan inte säga att jag egentligen är förvånad. Jag har inte ett ögonblick trott på Peffans goda vilja när det gäller lärarutbildningen i Helsingfors. Efter det här råder det säkert en enorm misstro i hela Sydfinland. Det enda vettiga vore nu att Helsingfors Universitet får uppdraget att arrangera den extra lärarutbildningen i Helsingfors. HU har till åtskillnad från Peffan ingen dold agenda.

Gitta Dahlberg, Helsingfors