Ja till bolagisering av Palmia

De senaste veckorna har bolagiseringen av Helsingfors stads affärsverk Palmia väckt stort intresse. Fackförbundet JHL organiserade, med stöd av AKT, en olaglig strejk och främst politiker på den vänstra flanken protesterat över följderna för de anställdas arbetsvillkor ifall Palmia bolagiseras.

Stadsstyrelsen beslöt att inkludera ett villkor i sin föredragning till stadsfullmäktige som stipulerar att personalens arbetsvillkor i praktiken förblir oförändrade. Trots det fortsätter motståndet från den politiska vänstern och fackförbunden. Ännu denna vecka har facken fört en aggressiv mediekampanj för att försöka övertyga fullmäktigeledamöter att fälla stadsstyrelsens förslag på kvällens möte.

Bakgrunden till bolagiseringen är omorganiseringen av Helsingfors stads verksamhetsmodeller och förvaltning som är en följd av EU-bestämmelser om konkurrensneutralitet. Den egentliga frågan är om vissa stödfunktioner i fortsättningen ska utsättas för konkurrens eller skötas av ett offentligt styrt monopol. I praktiken är det fastighets-, städnings-, säkerhets-, samt en del av cateringservicen som skulle flytta över från Palmia till det nya bolaget. Eftersom dessa stödfunktioner fungerar på marknader där det även finns andra aktörer bör de enligt bestämmelserna bolagiseras. Ifall Palmia skulle fortsätta i sin nuvarande form skulle verket inte längre kunna agera på marknaderna, vilket skulle leda till uppsägningar.

Diskussionen har varit väldigt ensidig och primärt förts ur Palmias anställdas synvinkel. Det är naturligtvis viktigt att alla anställda, såväl inom den offentliga som inom den privata sektorn, arbetar under goda förhållanden och får betalt för sitt arbete. För att garantera det har vi en av världens starkaste arbetsmarknadslagstiftningar i Finland.

Samtidigt är det heller inte rätt att samma arbete ger olika lön beroende på om du jobbar inom den offentliga eller den privata sektorn. I en marknadsekonomi skall lönen bestämmas av utbud och efterfrågan. Det som eventuellt kunde motivera att Palmias anställda förtjänar en högre lön och bättre förmåner, är att de utför ett kvalitativt bättre arbete. Ifall så inte är fallet är en fortsatt affärsverksmodell en de facto subvention från skattebetalarnas sida till de anställda på Palmia. Som beslutsfattare kan man inte endast se till en enskild grupps behov utan man har också ett ansvar att se över den ekonomiska helhetsnyttan. Den här synvinkeln har dessvärre lyst med sin frånvaro i diskussionerna.

I kväll kommer jag att rösta för en bolagisering. Jag kommer att göra det eftersom jag anser att det är otroligt viktigt att vi beslutsfattare förvaltar skattebetalarnas pengar ansvarsfullt. Det finns inget självändamål i att staden skall producera vissa tjänster som det finns en marknad för, tvärtom. En ökad konkurrens möjliggör lägre priser och en högre kvalitet på tjänsterna. Det betyder att vi kan få mera för mindre vilket gynnar alla helsingforsare. Vi kan inte fortsätta stirra på enskilda träd då det finns en hel skog att ta hand om.

Patrik Gayer,
Medlem av SFP:s:s fullmäktigegrupp och stadens revisionsnämnd,
Helsingfors