Illustration: Aras Jarjis.

Barnmorskeinstitutets sjukhus – bråttom ibland, men ingen rusning

Vård. Jenny Jägerhorn berättar i söndagens (7.9.) HBL om sin förlossning på Barnmorskeinstitutets sjukhus. Hennes erfarenhet är beklagansvärd, någonting sådant som aldrig borde hända. Beträffande ett enstaka patientfall kan vi tyvärr inte kommentera i tidningen.

En massiv blödning är en skrämmande och oförväntad förlossningskomplikation.

Enligt statistiken från Institutet för Hälsa och Välfärd förekommer blödning som behandlas med blodtransfusion vid 2,4 procent av alla förlossningar i Finland.

På global nivå är massiv blödning efter förlossning ändå den största orsaken till mödramortalitet. Färdigheten att kunna ta hand om oväntade komplikationer såsom denna är också orsaken till varför Finlands gynekologer och samhället anser att ett lämpligt stort, väl utrustat sjukhus är den tryggaste platsen att föda barn.

På grund av renoveringen på Kvinnokliniken under åren 2013-2016 har Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) koncentrerat ett stort antal förlossningar till Barnmorskeinstitutets sjukhus. I dag föds ungefär 8 000 barn årligen på Barnmorskeinstitutets sjukhus; motsvarande siffra för Kvinnokliniken är 2 500 och för Jorvs sjukhus 4 000. Det är inte bara föderskorna som har koncentrerats. Också all personal på Barnmorskeinstitutets sjukhus – barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och assisterande personal – har ökats i proportion med patientökningen. Både patienterna och personalen ryms bra i den stora byggnaden.

Enheten för kvinnosjukdomar och förlossningar samlar aktivt respons från alla mödrar och familjer. I allmänhet är responsen mycket positiv. Men en förlossning går inte alltid som man har planerat. Det kan uppstå akuta kritiska situationer. Vid sådana fall erbjuds all hjälp som behövs.

Vi som är ansvariga för Barnmorskeinstitutets sjukhus är inte bara intresserade av stora siffror och medeltal. Vi är också intresserade av var och en individuell patient och hennes välbefinnande. Jenny Jägerhorn citerar patientombudsmannen Carola Arjatsalo vid HUCH som uppmuntrade att göra en anmälan. Vi vill likaså få kritik som leder till att vi kan förbättra. Det finns ingen dålig tidpunkt för en patientrespons. Vi är här för er!

Oskari Heikinheimo
Professor, avdelningsöverläkare
Enheten för gynekologi och förlossningar
Barnmorskeinstitutets sjukhus
HUCH, HNS

Aydin Tekay
Docent, avdelningsöverläkare
Enheten för gynekologi och förlossningar
Barnmorskeinstitutets sjukhus
HUCH, HNS

Mika Nuutila
Docent, kliniköverläkare för förlossningar
Enheten för gynekologi och förlossningar
HUCH, HNS