Illustration: Aras Jarjis.

Palmoljan: En katastrof

Miljö. Palmoljeproduktionen är en huvudorsak till avskogning i Sydostasien, och har gjort Indonesien till den sjunde störste producenten av växthusgaser i världen. Landet producerar nu 66 procent mer palmolja än 2007, ökningen är 5-7 procent per år.

Denna billiga vegetabiliska olja med högt innehåll av mättad fett finns i ca 50 procent av våra livsmedel, nästan all tvål, biodiesel, och i en mängd andra produkter (till exempel stearinljus och målarfärg). Malaysia och Indonesien ansvarar för 85 procent av världsproduktionen, och planerar omfattande ny plantering. Lidande blir några av världens rikaste ekosystem, eftersom cirka 57 procent av expansionen sker i regnskog, och många djur och växter kommer att bli utrotade eller genomgå en genetisk depression. Det finns nu kvar 400 individer av Sumatratigern, och tusenvis av orangutanger blir hemlösa varje år.

Inte bara naturen drabbas, människor som tidigare haft inkomst och råvaror från skogen, blir i stället underbetald arbetskraft, och det har dokumenterats omfattande barn- och tvångsarbete. Den lilla människan har lite att säga till när våtmarker dräneras, skogen skövlas och bränns ner, och det skapas vidsträckta monokulturer. Rökpartiklar från bränningen uppskattas leda till at 110 000 människor årligen dör för tidigt.

Vi måste producera palmolja på ett hållbart sätt, men också minska användningen. Snabbt. Norska Regnskogfondets kampanj har bidragit till en minskning på 70 procent i den norska livsmedelsindustrin. Användning i foder till mjölkkor och lax har fått politiker att kräva förbud. Efter press har Orkla (Taffel, Kantolan) lovat att inte bidra till avskogning, och upphör med användningen av palmolja i nästan alla produkter.

Andra tror det håller att köpa "Green Palm" certifikat, vara med i Roundtable on Sustainable Palm Oil, eller lova använda spårbar och "RSPO-hållbart" producerat. Ändå är bara 38 procent av oljan från RSPO:s medlemmar certifierad, och hållbarhetskriterierna är otillräckliga. Lokalbefolkningens rätt till land och medbestämning ska också säkras ovanför mäktigare producenter, men negligering av klagomål är nästan norm. Troligen uppfyller bara 7 procent av oljan vi använder ett trovärdigt hållbarhetskrav.
13 december skall det anges vilken olja som har använts i livsmedel inom EU. Det blir lättare att göra ett etiskt val, men branschen kommer trolig att försöka försköna användningen genom att hänvisa till certifiering. Och innan allt producerats hållbart kommer det att försvinna mycket skog bara på grund av ökad efterfrågan, vilket kan göra dagens löften om noll avskogning i framtiden meningslösa.

Det är oerhört svårt att undgå palmoljan som konsument, i tillägg till vegetabilisk olja har oljans derivat mer än 30 olika namn, till exempel vilseledande "lauryl" och "cocoyl". Det är därför ett skriande behov av konsumentupplysning for den som inte vill förstöra miljö, klimat, och (andras) hälsa.

Trond Kvitvik,
Biolog,
Esbo