Spariver förvärrar utslagning

Vi oroar oss för de sparbeslut i Helsingfors och Esbo som gäller fritidsresor för utsatta grupper. I båda städerna riskerar antalet resor per månad att minska bland annat för personer med utvecklingsstörning. Detta är olyckligt eftersom dessa personer redan i utgångsläget har begränsade möjligheter att röra sig i samhället eller använda allmänna transportmedel. För dem är de beviljade resorna kanske det enda sättet att ta sig till en fritidsklubb, en motionsanläggning eller ett kulturevenemang.

I huvudstadsregionen är avstånden av naturliga orsaker längre, särskilt för oss som har svenska som modersmål, vilket motiverar behovet av understödda resor.

Tidigare har man kunnat spara på sina få resor genom att åka i samma taxi med andra. Denna möjlighet är nu hotad. Dessutom minskar antalet resor från och med hösten för socialvårdens klienter från åtta till fyra per månad och självriskandelen för varje resa höjs i båda kommunerna.

Att resorna blir färre och litet dyrare kan på lång sikt innebära att de som är mest utsatta blir ännu mer isolerade. På lång sikt kan det också leda till att den fritidsverksamhet som nu ordnas i huvudstadsregionen hotas på grund av för få deltagare, vilket i sin tur leder till ännu färre alternativ och ännu mer isolering.

Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare,
FDUV

Ant Simons, styrelseordförande,
DUV i Mellersta Nyland