Lika inför lagen?

Är vi det? Inte om man jämför motorcyklister med bilister. När lagen för utrustning av motorcyklar specificerades gjorde lagberedaren ett grovt fel eller var inte förutseende nog.

I dag när trafikövervakningen allt mer sköts av så kallade plåtpoliser (kameror som är utrustade med sensorer) har likheten inför lagen raderats. Kamerorna som används är högsensibla och blixtljuset effektivt. Bilens registernummer och förarens ansikte bakom vindrutan fångas detaljerat framifrån.

Hur är det med en motorcyklist?

Motorcykeln behöver i dag inte vara försedd med registernummer som avläses framifrån. Föraren bör även enligt lag bära hjälm, ofta är den utrustad med visir. Denna lagstadgade kombination gör det omöjligt att identifiera vare sig fordon eller förare eftersom alla kameror fångar fartöverskridare framifrån.

Dessa brister i lagen möjliggör för ett stort antal motorcyklister att sorglöst nonchalera fartbegränsningar och samtidigt utsätta sig och även medtrafikanter för olycksrisker. Denna möjlighet utnyttjas dessvärre väldigt flitigt utan att straff kan utmätas.

När skall våra lagberedare ta sig an det här problemet?  Den stora mängden olyckor förorsakade av motorcyklister borde utgöra en tillräcklig anledning att reagera.

Ralf Pousár,
Trafikant i 55 år