Nya lösningar för högre valdeltagande

EU. Man har tydligen inom hela EU resignerat inför ett valdeltagande på cirka 40 procent. Att ändra på reglerna är naturligtvis en så gott som omöjlig sak. Ändå vore det frestande att tänka sig en uppdelning av parlamentsplatserna, dels som nu i proportion till befolkningen i länderna, dels så att en viss del av platserna, kanske 60 mandat, lämnas öppna att fyllas utifrån valdeltagandet där länderna skulle vara jämlika. Det skulle ge ett extra incitament till de röstberättigade och kunde leda till internationellt knivskarp konkurrens om dessa platser.

Då kunde landet med det högsta valdeltagandet av det totala antalet röstberättigade få till exempel tjugo extra platser i parlamentet, den med det nästhögsta, fem och så vidare. Då skulle det bli fråga om en betydande förskjutning i landens representation, men ändå inte en permanent ändring till förmån för en viss nation.

Det kanske inte går att överblicka vad alla konsekvenser av ett sådant system skulle bli, men det kunde ge en viss fördel för små länder och homogena länder. På nationell nivå skulle fördelningen inte rubbas, men antalet parlamentariker som väljs från varje land skulle vara ovisst genom hela röstningsprocessen.

Med förbehåll för att systemet kunde medföra oöverstigliga tekniska komplikationer, vågar jag ändå föra fram tanken som en möjlighet att göra valet intressantare och parlamentet mer folknära. Kanske skulle det också öka parlamentets tyngd i EU:s beslutsprocesser.

Thomas Wrede,
Grankulla