Alkoholpolitiken tar död på bryggerierna

Skatter Knappast någon skatt är så ointressant som alkoholskatten. Jag medverkar i ett pensionärssällskap som då och då kryssar till Tallin för att träffas och äta gott med ett glas vin. Kommentaren efter den årliga höjningen är träffande: ”Bra att skatten höjs så har vi orsak att träffas oftare”. Likgiltig riksdag och regering tänker väl som vi.
Enligt Hbl (17.1) ämnar dock duktiga riksdagskvinnor nu sätta ordning på torpet.
Doktor Pekka Puska och minister Päivi Räsänen borde ta varandra i handen och kolla verkligheten. Titta i synnerhet på estniska Tallinbåtar då mängder ”trötta” yngre män släpar i land sina små kärror överlastade med en pyramid av öl- och vodkalådor. Varje gång rasar någon med lasten omkull. De förmår inte ensamma rigga upp lasset igen utan bli sittande eller liggande på golvet. Bilden är en symbol över en skenhelig alkoholpolitik.
Dagligen kryssar 10 000 finländare över viken. Alkoholforskarna hävdar att de hämtar in sex miljoner liter alkohol om året. Tullen talar om åtta miljoner. Ingen vet, kanske är det 10 miljoner liter.
Samtidigt tappar Finland cirka 300 miljoner i skattebortfall. Räknas uteblivna arbetsplatser med torde förlusten gå över en halv miljard. Utan att vi blir ett nyktrare folk.
För Estland utgör den finska sprithandeln en femte del av BNP. Undra på att ekonomin har uppsving. Därtill hämtar ju 60 000 pendlare, som i begränsad mån betalar skatt i Finland, minst en femtedel till.
Forskarna säger att det nästan bara är huvudstadsregionen som hämtar sprit från Tallin. Tullen hävdar att otaliga fullastade person- och paketbilar från båtarna distribuerar sprit över hela landet ända upp till Lappland. Som under förbudslagen, fast nu är det tillåtet om man säger att det är för eget behov. Tullen kan inte ingripa även om man inser att spriten även går till försäljning.
Knappast inget riktigt bröllop eller annan fest i södra Finland, med någon form av alkoholservering, arrangeras utan en last alkohol från Estland. Tacka EU för det.
Privatimporten av starka varor är vida större än krogars och Alkobutikernas sammanslagna försäljning.
Och varför skulle man köpa A-öl från Alko där en låda är fem gånger (!) dyrare? Kolla själv. En Alkoförsäljare uppgav att han under förra år inte sålde en enda ölback.
Den allmänna ölkonsumtionen har gått över till det svagare mellanölet, tack och lov. Men nu vill forskarna blanda ut mellanölet. Antagligen vet de inte att folk då återgår till A-öl som förr var allenarådande och som nu fås billigt på båtarna.
Man kunde strunta i riksdagens alkoholpolitik om den inte skulle ta död på vår ärevördiga bryggeriindustri, Nordens äldsta. Dessutom ger den restaurangerna lönsamhetsproblem. Folk sitter hemma eller i buskarna och konsumerar Estlandsspriten. Om forskarnas statistik bygger på Alkos och krogarnas försäljning, ja då håller vi alla på att bli absolutister.
Varför skulle vi gå på krog där en liten skvätt normal cognac kostar 14 euro. Ovanpå en 30 procents alkoholskatt kommer ännu 24 procent mervärdeskatt. För att öka ute ätandet och därmed antalet arbetsplatser i branschen måste skatten på mat också sänkas.
Ulf Johansson,
Esbo