Gudstjänster bör finnas på Yles kanaler

Peter Al Fakirs artiklar och Janne Strangs ledare (Hbl 19.8) innehöll påståenden om andaktsprogrammen som vi från Kristliga radioutskottet, ett ekumeniskt samarbetsorgan för de kyrkor och samfund som medverkar i Rundradions svenska andaktsprogram, vill förtydliga och tillrättalägga.

Den första och största felaktigheten var att skriva kyrkan och evangelisk-lutherska kyrkan trots att andaktsprogrammen görs av nio olika kristna kyrkor och samfund.  Dessa är Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Finlands Svenska Adventkyrka, Finlands svenska baptistmission, Missionskyrkan i Finland, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan i Finland, Finlands svenska metodistkyrka, Finlands ortodoxa kyrka och Finlands svenska pingstsamfund.

För det andra så är det inte bara den lutherska kyrkans tre anställda som producerar innehållet i andaktsprogrammen utan en betydligt större skara finlandssvenskar. På årsbasis är det cirka 150 talare och ett trettiotal församlingar som tillsammans ansvarar för att finländarna ska kunna höra andakter och gudstjänster i Radio Vega. Alla dessa program görs utifrån de programregler som finns för Yles andaktsprogram och som godkänts av Rundradions övervakningsorgan för andaktsprogram.

Tack vare denna ekumeniska bredd och att personer och församlingar från olika delar av Finland medverkar återspeglar andaktsprogrammen i rätt hög grad den kristna tro och tradition som finns runtom i Svenskfinland.

Vårt tredje påpekande gäller den familjeandakt som nu offentligt kritiserats. Familjeandakten har den senaste tiden utgjorts av berättelser utifrån kristen litteratur. Andakterna har inletts med en tydlig varudeklaration; att det handlar om en familjeandakt och kort beskrivning av dess innehåll. Såväl de texter som lästs och den musik som spelats har valts utifrån vad som är lämpligt för barn. I jämförelse med vad barn hör i nyheterna och det språkbruk som tidvis används i Svenska Yles kanaler kan familjeandakterna beskrivas som ytterst barnvänliga program.

Upplägget att kyrkornas egna medlemmar gör de andaktsprogram som sänds i Yles kanaler går tillbaka till en överenskommelse som gjordes mellan Yle och olika kyrkosamfund i slutet av 1960-talet. På Yles initiativ inrättades då ett gemensamt övervakningsorgan där representanter för den lutherska, katolska och ortodoxa kyrkan samt frikyrkorna tillsammans med ledande tjänstemän inom Yle beslutar vem som medverkar i andaktsprogrammen. Detta organ har genom tiderna fungerat som garant för en för alla parter ändamålsenlig programproduktion.

Avslutningsvis vill vi framhålla att så länge som en överväldigande majoritet av de finländare, som finansierar Yles verksamhet och använder deras tjänster, har valt att höra till en kristen kyrka hör nog andakter och gudstjänster till Yles public service uppdrag. Eftersom Yle som ett icke-konfessionellt bolag inte självt kan producera andaktsprogram ser vi den nuvarande modellen som inte bara välfungerande utan även ändamålsenlig.

Kristliga radioutskottet,

Catarina Olin, Missionskyrkan,
ordförande

Fred Wilén, Ev luth,
viceordförande