Medborgarlön kunde hjälpa att förhindra utslagning

Nils Torvalds intresse för en medborgarinkomst solkas av omtanken om hur alkoholiserade långtidsarbetslösa skall klara sig om de skulle få en ovillkorlig inkomst (Hbl 19.6). 

”Medborgarlönen skulle antagligen ta livet av dem”, har han hört av en socialläkare.

Det är inte helt ovanligt att de som arbetar med så kallade socialfall invänder mot att de skulle få en ovillkorlig månadsinkomst. Också den stora allmänheten reagerar negativt på att missbrukare och slöfockar ska få pengar ”så där bara”. Filosofer och nationalekonomer, som av etiska eller välfärdsteoretiska skäl rekommenderar en medborgarinkomst, har helt enkelt inte förstått hurudan verkligheten är!

Men till och med teoretiker vet att man kan göra undantag. Så gör man ju i dag med personer som inte kan kontrollera sina böjelser. En gravt alkoholiserad person får nog stöd av olika slag, men under kontrollerade former. De stöd och fickpengar som ges överstiger för det mesta de summor som förslagits i grundinkomstdebatten. Inte kan det vara omöjligt att fortsätta med det inom ramen för ett system som omfattar hela befolkningen.

En möjlighet är att sätta in pengarna på ett konto, som bara en förmyndare kan disponera över så länge som personen själv inte kan ansvara för sitt handlande.

För mig är det ganska självklart att en medborgarinkomst skulle verka förebyggande. De som hamnar i missbrukarträsket har ofta utsatts för ekonomisk osäkerhet och motgångar i studierna och arbetslivet.

Grundinkomstexperimentet i en stad i Kanada på 1970-talet visade att studieresultaten och studiebenägenheten i de familjer som omfattades av det femåriga försöket ökade. Också hälsonivån förbättrades. I ett experiment i Namibia åren 2008–2009 ledde basinkomsten till en betydande aktivitetsökning och till att brottsligheten minskade med 40 procent. I ett pågående experiment i Indien har resultaten varit mycket positiva.

Skoldeltagandet har tredubblats och nystartade företag fördubblats.

Medborgarlönen skulle möjligen ”ta livet av” alkoholiserade långtidsarbetslösa, men i så fall genom att förebygga att de över huvud taget föds.

Jan Otto Andersson,
Åbo