Finland och Slovakien – små stora länder i Europa

Slovakien – är det bara en diskret jordplätt i Centraleuropa? Eller är Slovakien ett käckt litet-stort land i hjärtat av Europa, beroende på betraktarens synvinkel? Tro det eller inte, men Slovakien och Finland har mer gemensamt än man först kan gissa. Gemensamt är åtminstone befolkningen på 5,5 miljoner och en kärlek till ishockey.

Många människor minns ishockey-VM 2011, som hölls i Slovakien då det fnska laget återvände hem med guld! Förra året blev det napp för slovakerna i Helsingfors och landet fick VM-silver.

Košice är Slovakiens näst största stad och Europas kulturhuvudstad i år.  Košice ligger i östra Slovakien nära Ungern och Ukraina. Europas historia har svept i vågor över staden, både på gott och ont. Kulturhuvudstaden var ju Åbo för två år sedan, men Åbo ligger ju inte så centralt i Europa som Košice.

Men kan man verkligen tala om Slovakien och Finland i samma andetag? Slovakien anslöt ju sig till EU först 2004 och återhämtar sig fortfarande från kalla krigets och kommunismens ok, något som Finland undgick.

Till åtskillnad från Finland, var Slovakiens väg till EU-medlemskap både lång och stenig. Det första steget för ett medlemskap togs redan snart efter självständigheten 1993, när landet undertecknade ett associeringsavtal med EU. Man enades egentligen om att medlemskapet skall bli av, men inte än.

EU-medlemskap är inte lätt att få. Slovakien lämnade in sin ansökan redan 1995, men först efter parlamentsvalet 1998 välkomnade EU de reformer och resultat som Slovakien gjort. De officiella förhandlingarna om medlemskap kunde inledas, men först 2004 blev landet medlem.

Slovakien har kunnat bli en demokratisk marknadsekonomi och en tillförlitlig västerländsk rättsstat – det är tecken på en hård nationell seghet och uthållighet. Detsamma kan inte sägas om alla de nya östeuropeiska medlemsländerna. Även om korruptionen tyvärr är alltför djupt rotad även i Slovakien, så är dock länder som Rumänien och Bulgarien fortfarande på en helt annan planet i det här avseendet. Deras prestationer kan inte nämnas samma dag som Slovakiens framsteg.

Liksom Finland, är Slovakien också ett euroland. Slovakerna – liksom finländarna - räknar dock sina större inköp i den gamla välbekanta valutan (koruna). Europeiska ekonomiska krisen slog aldrig så svårt till i Slovakien som i grannlandet Ungern, som måste ty sig till nödlån från Internationella valutafonden.

Finlands Europapolitiska linje bygger till en stor del på idén att delta i så många som möjligt av EU: s "kärnor". Även Slovakien är med i kärngruppen, eftersom Slovakien inser att detta är en utrikespolitisk fördel för ett litet land. Före EU så beslöt ju de större europeiska länderna frågorna direkt sinsemellan, ofta med tragiska konsekvenser för de små. Nu sitter både Finland och Slovakien dagligen vid samma bord med de tidigare europeiska stormakterna.

EU-medlemskapet har medfört nya möjligheter, men också utmaningar och ansvar - inte bara för industrin utan också för vanliga människor. Trots att man i norr och söder klagar med fog på EU så har EU åtminstone i östra Europa fortfarande ett rykte som en pålitlig och attraktiv partner. Det är tryggt att veta att vi har i hjärtat av Europa, om inte precis en fullständig själsfrände, så åtminstone en hockeymotståndare att räkna med!

Mitro Repo,
Ledamot av Europaparlamentet,
S&D-gruppen