En gemensam asylpolitik för EU har blivit verklighet

Länderna i Europa har en juridisk och etisk skyldighet att erbjuda skydd och frihet till flyktingar från hela världen. EU har nyligen antagit ett paket med omfattande lagstiftningsreformer för att bättre garantera rättigheterna för människor som flyr från förföljelse. Detta kommer att ge unionen ett gemensamt europeiskt asylsystem.

Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och rådet har under flera år arbetat för att fastställa en övergripande rättslig ram för behandling av asylsökande. Det avtal som nyligen slutits om reformer av EU:s asylsystem är en viktig framgång, ett positivt tecken på politisk vilja och beslutsamhet från de personer som under nästan fem års tid suttit i ofta svåra förhandlingar. Detta är en påminnelse om att EU bygger på värden som stadfäster respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen. Det visar att - även i ekonomiska kristider - rätten till asyl står i centrum för unionens ansträngningar när det gäller att skapa ett område med frihet och rättvisa.

Hittills har EU:s asylpolitik varit felaktig och ofullständig. Slående skillnader mellan resultatet av asylansökningar i hela EU, de materiella förhållandena där asylsökande tas emot, samt i de processuella rättigheter som gäller, har undergrävt trovärdigheten och effektiviteten i vårt asylsystem.

Detta är orättvist både mot de asylsökande själva och mot de länder som tar emot dem, och det är en av de viktigaste orsakerna till att ett litet antal av våra medlemsstater får ta emot en oproportionerligt stor andel asylsökande. I EU lämnas 70 procent av alla asylansökningar in i endast fem medlemsstater - inklusive större stater som Frankrike, Tyskland och Storbritannien, men även mindre stater, som Belgien och Sverige, berörs.

Den rättsliga ram vi nu har antagit består av utförliga gemensamma regler om att införa tydliga kriterier som ska tillämpas vid bedömningen av asylansökningar, mer effektiva förfaranden och bättre mottagningsvillkor för asylsökande.

Särskilda garantier införs för vissa kategorier av utsatta personer, särskilt minderåriga och offer för tortyr och våld, och det har nu uttryckligen erkänts att medlemsstaterna ska undvika att frihetsberöva asylsökande.
Och för dem som ser att deras asylansökan godkänts och därför beviljats internationellt skydd, harmoniserar de nya reglerna fördelarna som en sådan status medför, särskilt i fråga om ökad rätt till vistelse och lättare tillgång till sysselsättning och hälso- och sjukvård.

Dessa förändringar måste nu genomföras i hela unionen för att garantera att gemensamma normer tillämpas i praktiken. Under de kommande åren kommer vi främst att inrikta oss på praktiska åtgärder för att garantera höga normer i hela EU.
Europeiska unionen har ett ansvar inte bara för att upprätthålla de mänskliga värdena för våra egna medborgare, utan också att ta ansvar som ledande medlem av det internationella samfundet och välkomna människor som söker sin tillflykt undan förföljelse och väpnade konflikter. Vi har en skyldighet att behandla varje person på ett humant sätt och - om de anses ha rätt till skydd – erbjuda dem utsikter till ett värdigt liv och möjlighet att bidra till vårt samhälle här i Europa. Jag är övertygad om att den rättsliga ramen för den gemensamma europeiska asylpolitiken, som vi just har enats om, kommer att bidra till att göra denna förhoppning till en realitet.

Cecilia Malmström,
EU-kommissionär