Miljöcentralen värnar om den finländska naturen

Ökningen av stora och imponerande arter som länge varit borta från vår natur förbryllar. I sin insändare "Miljöcentralen har gjort bort sig igen" i Hufvudstadsbladet den 20 augusti uttrycker Stig-Göran Larsson sin oro över ökningen av storskarv samt skyddet av havsörn och flygekorre.
Bland de cirka 40 skarvarterna i världen känner man till två underarter till storskarven Phalacrocorax carbo som häckar i Europa: den atlantiska underarten carbo, och sinensis som påträffas i insjöar i Asien och Europa samt i Östersjön. Enligt vetenskapliga utredningar har sinensis häckat i Europa i tusentals år. Underartens häckningsbestånd hade dock helt utrotats från Östersjöområdet år 1909.
Sinensis, som skribenten kallar kinesisk, har sedan 1938 på naturlig väg gradvis återvänt som häckningsfågel till Östersjön. Arten häckade i havsområdena i Finland år 1996 och efter det har beståndet vuxit snabbt också i norra Östersjön. Underarten carbo som häckar i Nordnorge är en vanlig flyttfågel i Finland både på våren och på hösten. Den vilar och äter på samma områden som våra häckande storskarvar.
Även beståndet av havsörn har vuxit och återvänt till sina tidigare utbredningsområden tack vare ett långt och omfattande skyddsarbete. Vinterutfordring, skydd av boträd och miljön runt omkring dem, uppföljning och ringmärkning av ungar har varit centrala delar av skyddsarbetet. Skyddsarbetet har utförts så att havsörnarna störs så lite som möjligt. Till exempel besöks boet bara en gång om året för att märka boungarna.
Bedömningen att flygekorren är hotad i Finland bygger på att beståndet enligt alla tillgängliga uppföljningsuppgifter har minskat. På samma sätt som för andra hotade arter görs bedömningen av flygekorrens hotningsgrad utgående från situationen i Finland och skyddsåtgärderna måste sättas in där arten förekommer.
Naturskyddsarbetet i Finland är omfattande och utförs i samarbete mellan flera olika organisationer, myndigheter, institutioner, företag och allmänheten. Köp och uthyrning av landområden för naturskydd sköts till exempel av Närings-, trafik- och miljöcentralerna medan naturskydd på statens mark faller på Forststyrelsens ansvar. Finlands miljöcentral är däremot ett forsknings- och expertinstitut som samarbetar med andra för att trygga den finländska naturen för kommande generationer.


Martin Forsius, professor, vikarierande direktör
Jukka-Pekka Jäppinen, enhetschef, Centrum för naturmiljö, Finlands miljöcentral