Tredje sektorn och medborgarhänsyn behövs

Börjar också jag med att beklaga sorgen till alla som på något sätt berörts av morden på de två unga offren som fått sätta livet till i Hyvinge 26.5 2012. Jag beklagar också sorgen och frustrationen hos dem som känner den unge misstänkte och har svårt att förstå det skedda. Även han behöver stöd och vård.


Jag har jobbat med ungdomar sedan 1995 och det som nu hänt i Hyvinge hör till det mest fruktansvärda och obegripliga. Hur kan verklighetsuppfattningen vackla så att man siktar och skjuter på oskyldiga människor? Hur kommer man så lätt åt ett vapen?


Det har hänt så många våldsdåd nu, då redan ett är för mycket! Familjevåld har diskuterats en hel del. Det långvariga psykiska våldet i familjerna, innan de fysiska våldsdåden uppdagas, kunde diskuteras ännu mera. Hur leva i en familj då en person tyranniserar och inte tar sitt ansvar som förälder?
Alla ungdomar mår ju inte dåligt. Men de som mår dåligt har i dag mer mångfacetterade problem än tidigare. Känslan av att man måste klara sig på egenhand och känner skam ifall man söker hjälp är vanligt bland unga.


Ensamhet kan vara en bidragande orsak. Utanförskap. Brist på bestående och äkta vänner. Det kan vara svårt att som ny komma in i färdiga ungdomsklickar, då man i klickarna ”bryr sig bara om den egna gruppens medlemmar som nyttjar gruppen och en själv”.
Likaså försöker vi stå ut med problem och ångest för länge och för ensamma.


Båda de ovan nämnda kunde lösas genom lättare tillgång till professionell hjälp i tid. Den offentliga sektorn är tyvärr överbelastad i dag. Det har jag på nära håll sett och fått uppleva inom kommunala psykvården.


En lösning är att förstärka medborgarhänsyn och den tredje sektorn i vårt samhälle.


Nu är det dags för hela Finland att aktiveras. Vi måste visa mera hänsyn till vår nästa och bry oss för att barn och unga skall känna sig trygga i fortsättningen. Förr tog gårdskarlen hand om oss och visste i gott och ont att lägga sig i, i tid. Nu finns det inga gårdskarlar och barnen leker inte mera på gården på samma sätt i förstadsområden som förut. Men vi kan alla vara ”gårdskarlar” och fråga hur ungdomarna nära oss mår.


Helsingfors Missions Krisjour för unga representerar den tredje sektorn som en organisation där man strävar efter att stödja ungdomars överlevnadsstrategier. Vi jobbar kring olika sätt att klara av svårigheter som livet kan föra med sig. År 2011 fick hela 4 400 ungdomar förebyggande hjälp och information genom oss. Antalet besök hos våra krisarbetare var 721.


Tack vare donationer från företag och fonder samt enskilda personer möjliggörs vår nödvändiga hjälp för ungdomarna. Genom professionella reflektiva samtal och förebyggande ungdomsverksamhet genom grupper i bland annat skolorna har vi möjlighet att i ett tidigt skede upptäcka tecken på psykisk ohälsa. Till Krisjouren kan unga och unga vuxna i åldern 12–29 år komma utan remiss, avgiftsfritt och för tillfället finns ingen kö.


Tredje sektorns verksamhet som denna, kompletterad med enkel medborgarhänsyn, är viktiga steg i att förhindra den typ av händelser som ägde rum i Hyvinge.

Camilla Laine
Vikarierande ansvarig krisarbetare
Helsingfors Missions Krisjour för unga