Livet är värdefullt

De gröna tog som första politiska parti helt nyligen med eutanasin som ett alternativ till en väg ut ur livet och finländarnas inställning till eutanasi har allmänt taget blivit positivare.


En förklaring till utvecklingen är ökande självupptagenheten som gör det svårt, kanske omöjligt, att se oss själva som annat än unga, friska, välmående, framgångsrika och uppskattade av andra. Det som inte stöder en sådan självbild blir något negativt, något hotfullt, något som gör livet mindre värt att leva. Den förklaringen gäller alltså uttryckligen en allmänt positivare inställning till eutanasi. I dagens attitydklimat är vår förmåga att producera och konsumera alltför ofta avgörande för bedömningen av oss människor. De som inte kan motsvara uppställda ekonomiska förväntningar betecknas som problem för samhället. Det gäller inte minst de äldre. I ett sådant klimat kan eutanasi lätt börja upplevas som en värdig väg ut ur ett ovärdigt liv.


För personer som på grund av till exempel en dödlig sjukdom eller olidliga smärtor ser eutanasin som en väg ut ur livet är situationen en annan. Deras liv måste värnas så att vården i livets slutskede motsvarar deras behov både fysiskt och psykiskt.


Kristet samhällsansvar anser att en grundförutsättning för det goda livet och den goda döden är att vi ser allt liv som värdefullt från början till slut. Människans liv är värdefullt och måste vara okränkbart som sådant. Det behöver aldrig motiveras.


För oss som individer och för samhället som kollektiv bör det kännas rätt och meningsfullt att slå vakt om och på bästa sätt aktivt vårda allt liv – från början till slut.

Stig Kankkonen
Kristet Samhällsansvar