Att bry sig

Vi kan knappast öppna en dagstidning eller lyssna på en nyhetssändning utan att läsa eller höra om våld och misshandel. Ofta tror man sig finna och förstå orsakerna till detta beteende, men för det mesta blir orsakssammanhangen outredda.

För en tid sedan gjorde jag en iakttagelse (jag vill inte kalla det experiment). Jag befann mig i en samling på runt sextio personer av vilka jag kände knappt hälften. Ett tiotal samtalade jag med och frågade hur de mådde och hur det stod till med familjen och så bortåt. Det var ingen som frågade mig hur jag mådde eller hade det, där jag "vinglade" omkring stödd på min käpp. Eller jo, det var en med psykiskt handikapp, som frågade hur jag hade det.
Detta skriver jag inte för att jag har behov av medömkan, men för att bevisa hur självcentrerade vi är och oförmögna att bry oss om varandra.


Ibland beskylls amerikanerna för att vara ytliga. Men då jag studerade bland annat praktisk teologi i USA fick man lära sig att bemöta varje enskild människa som om hon var den enda i hela världen. Det är inte ofint att bry sig om och visa intresse för hur den andra har det.
Om vi skulle bry oss om varandra litet mera, kanske vi också skulle se en minskning i våldshandlingar och misshandel.

Rafael Edström
Jakobstad