Försiktigt solbad är bra för huden

solbad I Hbl (11.5) ingår en artikel om att en reklam med solbrun modell upprör cancerläkare då den inspirerar till att sola mera och därmed öka risken för den farliga hudcancern melanom.
Sambandet mellan solexponering och melanom är emellertid inte en självklarhet. I en så kallad metastudie i International Journal of Cancer 1997, där man vägde samman 29 enskilda studier var det klart att risken ökade då man brände sig i solen. Detta hängde ihop med oregelbundet, oförsiktigt solbadande. Som kontrast till detta gav en daglig solexponering en tydligt minskad risk. Personer med utearbete som till exempel jordbrukare hade mindre melanom.
En studie publicerad i British Journal of Dermatology visar att melanom ökar snabbt bland personer som arbetar inomhus. Artikeln hänvisar till att utomhusarbetare i England får 3-9 gånger mera UV-strålning än kontorspersonal och har trots det lägre risk för melanom.
Solljus omvandlar kolesterol i huden till D-vitamin, som egentligen är ett kraftfullt hormon som styr över 2 000 gener – människan har cirka 20 000. D-vitamin i tillräckliga doser minskar rejält risken för många cancerformer, bland annat bröstcancer och tjocktarmscancer. En studie i Journal of Clinical Oncology 2009 visade att en högre halt av D-vitamin i blodet var associerat till lägre återfallsrisk och längre överlevnad hos melanompatienter.
Allmänt kan sägas att många sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, multipel scleros och tarminflammationer ökar från ekvatorn norrut eller söderut med minskande UV-strålning. Solsken får oss att slappna av, sänker blodtrycket, har en antidepressiv effekt och lindrar många hudproblem.
Människan har utvecklats i Afrika under brännande sol. Då var alla människor mörkhyade. Ljusare hudfärg ger mera D-vitamin och är en anpassning till en mindre solmängd. Vår korta sommar är väldigt viktig för att vi skall kunna fylla på D-vitaminförråden. Om vi använder solskyddskrämer eller undviker solen uteblir D-vitaminbildningen. Under perioden 1972-2005 18-dubblades solkrämsförsäljningen, under samma tid tredubblades insjuknandet i melanom.
Solskyddskrämer innehåller kemikalier som avobenzon som upptas via huden och ger en kraftig ökning av fria radikaler. Dessa krämer kan inge användaren en falsk trygghet så att man solar längre än huden tål. Kemikaliebelastning har troligen betydelse för melanomrisken. I en holländsk studie observerade man att arbetare inom elektronik- och metallindustrin hade fördubblad risk för melanom.
Bra mat är skyddande, grönsaker och frukt ger antioxidanter som skyddar mot fria radikaler i huden. Fettkvaliteten är av stor betydelse, man har påvisat i djurförsök att det är mycket lättare att förorsaka hudcancer om djuren äter omega-6 fetter såsom margariner, solros-, soja-, och majsolja. Omega-3 fetter och mättade fetter har en skyddande effekt mot solens verkningar. Dessa fetter är ursprungliga i människans kost medan omega-6 fetter inte fanns att tillgå i större mängd under människans utveckling.
Medan det är farligt att bränna sig och vara för länge i solen med hjälp av solskyddskrämer är ett försiktigt solbadande bra för hälsan och humöret samt bildar livsviktigt D-vitamin.
Henrik Nyberg,
Biolog
Ekenäs