Eftermiddagsvården behöver nya lokaler

Eftermiddagsverksamheten har kommit för att stanna och erbjuder de yngsta skoleleverna en trygg miljö under eftermiddagen. Det är viktigt att denna verksamhet har ändamålsenliga lokaler som möjliggör mångsidig och varierande verksamhet. I dagens läge uppfylls inte alltid de här kraven.
Nyligen har Sydkustens landskapsförbund kartlagt morgon- och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland med fokus på personalens arbetsförhållanden. Undersökningen gav klara besked om att de ledare som verkar utanför skolans utrymmen är mera nöjda med sina utrymmen än de som arbetar i skolans utrymmen. Det beror på att eftermiddagsvården i skolan ofta är inhyst i ett trångt klassrum och saknar egna utrymmen där personalen kan utforma dem så att de passar bäst för verksamheten. Så här borde det inte få vara.
Barnen i eftermiddagsvård har rätt till en trygg och samtidigt tillräckligt stimulerande fysisk miljö. Därför är det viktigt att vården ses som en naturlig del av den verksamhet som sker i skolornas utrymmen. Redan då nya skolor planeras borde kommande behov från eftermiddagsverksamheten beaktas, ifall det inte finns andra bra utrymmen att tillgå i omedelbar närhet av skolan.
I dag slopas ofta utrymmet för eftermiddagsverksamheten redan vid planeringsskedet som onödiga kvadratmeter om det ens når planerarens ritbord. Att planera in funktionella utrymmen för verksamheten gynnar kommande generationer av barn, men också till exempel skolklubbar och övrig verksamhet inom skolan. De beslut som fattas vid planeringen av nya skolbyggnader har i tid långtgående konsekvenser.
Vi vill uppmärksamma beslutsfattare och tjänstemän att planera för eftermiddagsverksamhet när kommande skolbyggen planeras. Det blir billigare än att i efterhand försöka korrigera situationen. Vad beträffar den befintliga eftermiddagsverksamhet som verkar i skolorna i dag borde skolan i en högre grad bjuda in denna till samarbete när det gäller att använda till exempel gymnastik- och slöjdsalarna. I bra lokaler blir vardagen för eleverna på eftermiddagsvården både trygg och berikande.

Maria Björnberg-Enckell,
ordförande
Sydkustens landskaps-
förbund rf
Corinna Tammenmaa,
förbundsordförande
Förbundet Hem och Skola