Kan försämrade villkor ge mera?

Greklandsstödet i all ära, men det kan inte, eller borde åtminstone inte, ha det minsta att göra med alla genomdrivna försämringar som arbetspensionärerna har fått genomlida under många år.
Minister Ole Norrback säger (Hbl 19.9) att man införde det brutna indexet ”för att dämpa kostnaderna för pensionerna.” Hur kan man resonera så? Det brutna indexet genomfördes orättvist för att pensionärerna inte skulle kunna tillmäta sig mera än 20 procent av landets ökade välfärdsprodukt! Var det pensionärernas fel att landet drabbades av en lågkonjunktur?
I samband med pensionsystemets införande på 1960-talet korrigerades pensionerna med samma procentsats som lönestegringarna. Pensionerna utbetalades med cirka 60 procent av ursprungslönerna – med samma procentsats som för landets reallöneökningar. Men efter en tid ansågs det, att pensionärerna inte skulle tilldelas samma realpensionsökningar som löntagarna! I sanning ett otroligt märkligt förfarande! Det var då andra och tredjeklass medborgarsystemet infördes ...
Borde då inte denna orättvisa begränsning ha omfattat alla löntagare? I synnerhet löntagare med topplöner, det är just denna kategori som åstadkommit denna orättvisa ojämlikhet i landet! Det var då 50-50-indexsystemet genomfördes, ett system som redan det begränsade pensionärernas möjlighet att få del av vårt lands ökade välstånd med hälften! Som om inte det var nog skar man ytterligare bort 30 procent av möjligheten för pensionärernas självklara rätt att få del av landets ekonomiska uppgång. Man började nu använda sig av det brutna indexet som består av 80 procent levnadskostnad och 20 procent löneökning. Detta skedde för cirka femton år sedan! Om någon har mage att påstå att dessa ovan nämnda åtgärder lett till pensionärernas ”dämpade” välfärd, då har nog inte den personen situationen riktigt klar för sig!
Dessa indexjusteringar är inte det ringaste till för att dämpa kostnaderna för pensionstagarna. Däremot är de till för att man fortfarande tycks anse att arbetspensionärerna inte ska ta få del av landets välstånd med mera än 20 procent, medan löntagarna tilldelas 100 procent. Man kan inte undgå dessa fakta!
Man kan och har rätt att ha olika åsikter om indexkorgen, som reglerar hur mycket av landets välståndsprodukt som ska tilldelas oss arbetspensionärer, men det är helt förkastligt att vår ordförande i Svenska pensionärsförbundet Ole Norrback går ut i pressen och försvarar dessa försämringar!
Min generation inledde ofta arbetslivet vid 16 års ålder och började inbetala folkpensionspremier som började gälla först från 23 årsåldern. Pensionsdelen som tillkom oss konfiskerades, det kan inte ha varit förenligt med rättsprinciperna i en nordisk rättstat! Under inga omständigheter kan jag godkänna något av all den orättvisa som vi pensionärer utsatts för i mera än 20 års tid!

Sven Backman,
pensionär
Närpes