Självklart uppfylla krav på public service

Flera insändarskribenter uttrycker (Hbl 18.9 och 22.9) sitt missnöje med utbudet på kanalplats 5, som ju sedan första september delas av FST5 och SVT World.
Genom samarbetet kan vi på kanalplatsen bjuda tittarna på svenskt programutbud nästan dygnet runt. Grundprincipen är att SVT-programmen sänds då FST5 inte har egna program eftersom Yles och FST5:s uppgift i första hand är att erbjuda ett brett inhemskt utbud kompletterat med nordiska program, också från andra delar av Norden än Sverige.
Att programinnehållet på FST5 skall uppfylla kraven på public service är för oss en självklarhet. Med begreppet public service avser vi att programmen skall vara både informerande, engagerande och starkt förankrade i det samhälle vi lever i, både i dagens värld och i historien.
Vår målsättning är att FST5-programmen skall ge dem som talar svenska i Finland både intellektuella, underhållande och estetiska upplevelser och impulser. Vi ser samarbetet med övriga Norden och SVT som ett självklart och förnuftigt sätt att förbättra våra möjligheter att uppfylla de här målsättningarna - men kärnan i vårt uppdrag gentemot tittarna finns i Finland och i de inhemska programmen.
Ansvaret för att bygga ihop det helhetspussel som tv-kvällarna är ligger här i Finland, men SVT World-programmen måste sändas vid exakt samma tidpunkt i hela världen - vilket gör schemaplaneringen väldigt utmanande. Att till exempel, som en av skribenterna önskar, ta in Rapport i sändningen kl. 20.30 skulle göra tv-kvällen alltför nyhetstung för de flesta tittare, med först TV-nytts huvudsändning kl. 19.30 och därefter Rapports långa sändning. Nyhetssändningarna från Sverige kan man dessutom hitta på webbtjänsten SVT Play.
En annan sak att beakta är att SVT-programmen i dagens läge av kostnads- och rättighetsskäl inte syns i hela Finland vilket också är en faktor som begränsar mängden SVT-sändningar på bästa tittartid på kanalplatsen. I dag ser omkring en tredjedel av tv-hushållen i Finland text-tv när SVT World sänder. Förhandlingar för att SVT-sändningarna i skall nå hela landet pågår för närvarande.
Vi vet att de som tidigare har sett SVT World i sin helhet har svårt att förlika sig med en del av de beslut vi har fattat gällande den gemensamma tillvaron på kanalplatsen. Sanningen är ändå att Yle inte i den ekonomiska situation där bolaget befinner sig har möjlighet att fortsätta att bekosta distributionen av SVT Worlds sändning på en självständig kanalplats. Samarbetet kan betraktas som en kompromiss, men det är definitivt ingen erbarmlig och lågkvalitativ skapelse, tvärtom.
Vi tror och hoppas att kanalsamarbetet kommer att ge många finlandssvenskar och också en stor grupp finskspråkiga, som hittills inte alls har haft möjlighet att se SVT Worlds program, en lång rad nya och givande tv-upplevelser. Och för SVT:s gamla tittare i Finland finns fortfarande olika alternativa lösningar om det vi kan erbjuda på kanalplats 5 inte räcker, via kabel, satellit eller IPTV.
Ännu några rader om programmet Eftersnack, som sänds på FST5 på lördagskvällar. Eftersnack görs, precis som insändarskribenterna påpekar, för både radio och tv, men vi delar inte åsikten att det skulle göra programmet till dålig tv. Dess styrka är det engagerade samtalet, i en uppiffad radiomiljö, som många tittare tackar både redaktionen och kanalen för.

Mary Gestrin,
Mediechef
Svenska Yle

 

Nicolina Zilliacus-Korsström,
Programchef
YLE FST5