Antalet statsanställda kan inte minska

statsanställda Mikael Sjövall skriver i I dag-kolumnen (Hbl 8.9.) om Finland som tjänstemännens lovade land och därmed om den offentliga sektorn i Finland. Spetsen på hans kritik tycks rikta framför allt mot antalet de anställda som jobbar inom offentliga sektorn i Finland. Kolumnens innehåll och stil berättar tydligt åtminstone för mig om skrivarens attityd mot den offentliga sektorn. Om det har jag inte så mycket att kommentera. Var och en har förstås rätt till sin åsikt och det är någonting som hör till de lagenliga grundrättigheterna.
Det som jag vill kommentera är att kolumnen innehåller ett oväntat stort och grundligt sakfel. Det handlar om antalet på statsanställda i Finland och det vill jag gärna rätta till. Den offentliga sektorn i Finland är delad i två delar - den kommunala och den statliga sektorn. Sjövall påstår att den statliga förvaltningen i Finland har 143 000 anställda. Varifrån kommer den siffran? Sanningen är helt annan. Det torde ha varit tämligen lätt även för Sjövall att kontrollera siffran genom att ringa till personalavdelningen i Finansministeriet som nog har koll på alla dem som jobbar inom staten.
I dagens läge finns det cirka 86 000 statsanställda i Finland. Det är egentligen oväntat och överraskande litet. Och det är konkurrenskraftigt om man jämför siffran med andra EU-länder. Jag tror att siffran överraskar de flesta som tror - som Sjövall - att det fortfarande finns en stor statstjänstemannaarmé i Finland. Förändringen under de gångna åren har varit mycket stor. I mitten på 1980-talet hade vi ännu cirka 225 000 statsanställda i Finland. Och ännu så sent som vid årsskiftet 2009-2010 innan universiteten privatiserades hade vi drygt 120 000 statsanställda i Finland.
Vad har egentligen hänt som har lett till att de anställdas antal har förminskat så radikalt? Orsaken är de olika så kallade effektivitetsåtgärderna som gjorts under de gångna åren. Vi hade tidigare statens järnväg, postverket, vägverket, sjöfartsverket och så vidare. Staten har kraftigt minskat sina anställda genom att bolagisera och privatisera sin verksamhet. Var och en kan själv bedöma hur det har lyckats.
Man kan konstatera att efter 2005 har staten minskat sina anställda genom det så kallade produktivitetsprogrammet. Det innebär att drygt 5 000 statliga arbetsplatser har försvunnit. Jag vill påstå att programmet har bitit värst på icke tätt bebodda områden där befolkningen är litet och alldeles för ofta föråldrad.
Jag vill också påstå att nästan var och en har sett hur staten har dragit sig undan på landsbygden och servicen för medborgarna blivit sämre under senaste åren. Denna utveckling kommer att fortsätta om vi inte sätter stopp för att antalet statsanställda minskar.
Antti Palola,
Ordförande
Löntagarorganisation Pardia

SVAR Antti Palola talar för sin sjuka moster i egenskap av pamp för tjänstemännens fackförbund Pardia. Min kolumn handlade om det illegitima tjänstemannaväldet och en förvaltningskultur där allt fler tjänstemän väljer att strunta i politiska beslut i samma anda som i det satiriska tv-programmet Yes, Minister. Palola dillar i stället om statistik. Enligt statistikcentralens uppgifter fanns det 142 673 statligt anställda i Finland 2008. Uppgifterna för 2009 publiceras i oktober 2011.
 

Mikael Sjövall,
I dag-kolumnist