Står vi på kommuninvånarnas sida?

Partiordförande Stefan Wallin redogör i en debattartikel (Hbl 13.9) för SFP:s målsättningar i samband med kommunreformen. Han säger bland annat att reformen kommer att bli tuff vilket jag uppfattar som att den antingen blir en tuff match för dem som försöker streta emot eller att reformen kommer att ge upphov till radikala förändringar i kommunstrukturerna. Eller både och.
Det finns inte ännu något reformförslag att ta ställning till, men jag är ganska säker på att stort ska vara vackert och då kommer kommunsammanslagningar att göras på löpande band. Men hur går det med löftet, som alla partiledare gav inför riksdagsvalet, om att inga tvångssammanslagningar ska göras? Dåligt antar jag.
Enligt Wallin ska SFP i samband med reformen garantera en god, tillgänglig och kostnadseffektivt producerad basservice för kommuninvånarna på både svenska och finska. I Grankulla fungerar det redan nu så, utan någon reform. Vi har ett gott samarbete inom huvudstadsregionen och flera esbobor utnyttjar vårt snabba och förträffliga laboratorium vid hälsocentralen. Också helsingforsare är välkomna att snabbt få ett blodprov taget. Vi behöver ingen reform, men nog ett utvidgat samarbete med grannkommunerna.
Om Grankulla och Esbo tvingas till en sammanslagning med Helsingfors och Vanda kan jag inte tro att primärservicen blir bättre. Åtminstone inte i de förstnämnda städerna, men antagligen inte i någon av dem. Byråkratin växer och äter upp allt det som en bättre servicenivå skulle ha behövt.
Wallin nämner att vi i Svenskfinland brukar se om vårt hus innan någon annan gör det. Då är det hög tid nu att inte blint gå med i processen, som verkar vara oundviklig, utan faktiskt med öppna ögon se allt det som redan är bra och som i fortsättningen också ska ha möjligheter att vara det. Och det här gäller inte bara Grankulla.
Att säga nej i den här frågan är inte att ge ifrån sig initiativet. Tvärtom. Om vi i SFP påstår att vi utgår från kommuninvånarnas bästa och står på deras sida ska vi också göra det.

Veronica Rehn-Kivi,
SFP:s gruppordförande i stadsfullmäktige
partistyrelsemedlem
Grankulla