Barn i kläm i språkpolitisk tvist

Barbro Leppänen ställer alldeles rätt frågan (Hbl 11.9) då hon efterlyser de politiker som fattade beslutet om att ett svenskspråkigt inlärningscenter skall byggas i Sjökulla. Nämn svenskspråkig skola eller dagis i Kyrkslätt så får man i gång en kommunalpolitisk cirkus utan like. Som medlem i kommunstyrelsen är jag ofantligt trött på att vissa politiker struntar i de svenskspråkiga barnens rätt att få bra utbildning i utrymmen som håller måttet.
Ett positivt tecken är att kommunstyrelsen i Kyrkslätt på sitt möte den 5 september efter omröstning slussade Sjökulla projektet vidare. Som SFP-politiker vill jag tacka Samlingspartiet, vänstern och en grön ledamot för detta. Tåget går vidare just nu men personligen korkar jag inte champagnen förrän de första svenskspråkiga barnen sitter vid sina skolbänkar i ett nytt inlärningscenter.
Jag tycker att det är viktigt att åskådliggöra åt väljarna vad som gör att beslutsprocessen när det gäller svenskspråkiga lösningar alltid fastnar på vägen. Lite karikerat går det till så här: Tjänstemännen påvisar behov av svenskspråkig skola-dagis eller annat utrymme. En eller flera politiker vill därefter bordlägga och ha tilläggsutredning eftersom de påstår att antalet barn är felräknat, platsen är fel eller att det finns andra lögnaktiga påståenden i behovsutredningen. Tjänstemännen blir tvungna att utreda igen men kommer till samma siffror eftersom de ursprungliga uträkningarna är rätt. Skede två och tre kan pågå nästan hur länge som helst. Svenska förskole- och utbildningsnämnden fattar ett beslut att byggprojektet bör genomföras.
Kommunstyrelsen ignorerar sedan nämndens kunnande, river beslutet i små bitar och kräver ny utredning. Tjänstemännen utreder igen. Skede fem och sex kan pågå hur länge som helst. Beslutet att bygga en svenskspråkig skola-dagis fattas. Beslutet att bygga skjuts upp och man beställer tilläggsutredning. Tjänstemännen utreder och kommer fram till att byggprojektet måste startas för att läget är akut.  Några politiker kräver att skolan-dagiset skall genomföras som tvåspråkigt och vill bordlägga och beställa en tilläggsutredning om detta och ärendet bordläggs.  Förståndiga lokalpolitiker börjar på allvar tvivla på sitt förstånd.
Det är inte synd om lokalpolitikerna som fastnat i beslutsträsket utan om de barn som får vänta år ut och år in på anständiga utrymmen. Vad gäller inlärningscentret i Sjökulla har jag personligen helt klart för mig att projektet bör genomföras med snabb tidtabell, i Sjökulla och som enspråkigt svenskt. Ifall man genomför projektet någon annanstans tar det längre tid, i värsta fall tre år och blir dyrare för kommunen. De som kräver tvåspråkiga lösningar i norra Kyrkslätt lägger ut dimridåer och förhalar projektet. Antalet svenskspråkiga barn i norra Kyrkslätt är så stort och växande att de inte behöver hjälp med att fylla skolan.

Corinna Tammenmaa,
Kommunstyrelsemedlem (sfp)
Kyrkslätt