Resurserna räcker, trots EU och börssoppa

I dessa dagar då medierna ältar alla möjliga ekonomiska katastrofscenarier finns det tröstande fakta att fästa blicken på. Den engelske ekonomen J.A. Hobson skrev för ungefär etthundra år sedan ”Om rättigheten till resurser och det som produceras fördelas jämlikt kan inte underskott eller överproduktion med arbetslöshet uppstå när människornas behov får styra. Om rättigheter fördelas ojämlikt uppstår situationen att fler och fler har allt mindre rätt till det som produceras eller ens det som de själva producerar, varpå följer arbetslöshet och misär.”
Marknaden för nya bilar, nya hus och tyvärr i ökande grad, bra sjukvård med mera mättas fort om bara en liten del av befolkningen anses vara värd att komma i åtnjutande av den.
Det som inte får glömmas är att de bästa grundförutsättningar hela tiden finns. Mängden arbetsförmåga, per kropp, per familj, per samhälle, på jorden är oförändrad. Närings-, energi-, och råvarutillgångar finns hela tiden.
Det som inte fungerar är styrningen av skapande-förbrukande som liksom höna-ägg varken har början eller slut. När, i grova drag, tio procent av befolkningen bestämmer över 90 procent av tillgångarna kanske det mesta av deras insats faktiskt går ut på att behålla dessa skillnader så att de även framgent kommer att höra till den bäst betalda decilen. Politik och ekonomi som går ut på att ge de andra endast vad som är gott nog åt dem och gärna mindre tycker inte jag är lika bra som att ge alla likvärdiga möjligheter att få det som är bra för alla. Det får inte finnas graderingar i människovärdet.
Det trösterika, trots EU och börssoppan är alltså att det hela tiden finns människor och resurser på jorden som räcker till för alla.

Andrej Radoš,
läkare
Helsingfors