Oanständigt att inte ta emot Dalai Lama

Skolorna har startat och eleverna ska lära sig att lösa konflikter med diskussion och förståelse för sin nästa, för den andre. Mobbning är skamligt och individuellt handlande ska respekteras. Fred och solidaritet ska inte bara vara fraser utan något som praktiseras i verkligheten. Men vilket exempel har våra politiker gett?
Inför skolstarten möts nobelpristagaren och fredsvännen Dalai Lama av en högsta ledning i Finland som skyggt håller sig undan. Samma politikerkrets talar i andra sammanhang om vikten av internationell solidaritet med förtryckta: i Afghanistan och med flyktingar från oroshärdar världen över. Detta gäller inte då ekonomiska värden upplevs stå på spel. Tack i varje fall till Heidi Hautala och Elisabeth Nauclér, Åland, som gett andra signaler.
Ekonomin kan vara ett gott internationell språk som gynnar fred och samverkan men det kan också göra att man sluter ögonen för orättvisor. Hitler stöddes av storindustrin på sin tid. Någonstans finns det en gräns.
Dalai Lama är en flykting, Tibet är ockuperat av Kina. Kina bryr sig föga om demokrati. Det minsta man kan göra i Finland är att visa att man ser Tibet och minoriteters ställning också i Kina. I Estland förstod man och vågade man, så inte i rika Finland. Ju fler länder som vågar diskutera med Dalai Lama desto mindre betydelse får Kinas protester.
Det känns fel om den internationella fredsinsatsen bara ska bestå i att skicka soldater till andra sidan jordklotet, ännu till med nollresultat. Enklare och bättre är det att ta emot en modig fredsvän på ett normalt och anständigt sätt.
Det är lite olustigt att vara finländare i denna situation. Men tyvärr kan jag inte säga att jag är förvånad. Den enkla inre kraft som genomsyrar en Mahatma Ghandi, en moder Theresa, en Dalai Lama, alla från Indien, behövs här i vårt kyliga rum.

Leif Höckerstedt,
Ekenäs