FN går emot sin egen grundstadga

Det väcker förvåning att FN planerar att rösta om sina medlemsstaters existens och gränser, närmare bestämt Israel, på generalförsamlingen den 15 september i New York.
Efter första världskriget avtalade de allierades Högsta råd (England, Frankrike, USA och Japan) om att ratificera och noggrannare specificera Versaillesfredens beslut att i Palestina, tidigare en del av det ottomanska riket, grunda ett hemland för det judiska folket under engelskt mandat. Avtalet uppgjordes i San Remo i april 1920 och ratificerades av Nationernas förbund vars förpliktelser övertogs av FN. Artikel 80 i FN:s grundstadga förbjuder världsorganisationen att ändra de lagliga rättigheter som givits ett folk, så som fallet är med judarnas ratificerade rättighet till det judiska hemlandet.
Engelsmännen delade upp mandatet i två delar, 75 procent som ett helarabiskt Transjordanien (nuvarande Jordanien) och 25 procent som Palestina (nuvarande Israel) som judiskt hemland där också araber var välkomna att bo. De begränsade den judiska invandringen dit med motiveringen att landet inte kunde försörja mera folk. Den stigande arabiska invandringen däremot begränsade de inte. Den berodde på att judarna erbjöd arbete.
FN föreslog 1947 en ytterligare delning av Palestina i en judisk och en arabisk stat. Judarna godkände, araberna förkastade förslaget. En FN-omröstning kan dock inte omintetgöra judarnas rätt till det en gång givna hemlandet.
I kriget 1948 tog Jordanien den så kallade Västbanken och Egypten Gaza. Under sexdagarskriget 1967 anfölls Israel igen av fem arabstater, men tog då tillbaka Västbanken, Jerusalem och Golanhöjden som under lång tid fungerat som beskjutningsramp mot Galilen. Vapenvila inträdde på Västmakternas krav, men en vapenstilleståndsgräns är inte en permanent gräns vilken kräver en fredsöverenskommelse. En sådan har som vi vet inte uppnåtts. 
Det är otroligt att fredsorganisationen FN planerar att gå emot alla internationella laglighetsprinciper och sina egen grundstadga genom att rösta om att grunda en ny stat på en annan stats område som man godkänt 1948. Månne FN också kunde rösta om att Finland borde tillhöra Sverige eller Ryssland om FNs majoritet anser det?

Ulf Emeleus,
Pastor
Helsingfors