Bild: Wilfred Hildonen

Stopp för vindmöllor i ytterskärgården!


Vad är det som händer? Lyssnar inte beslutsfattarna på oss? Under sommaren 2010 fick vi i Ingå och Raseborgs skärgård en förfrågan om huruvida vi ville ha det planerade kraftverket ute i havsbandet eller inte. Svaret blev ett rungande nej. Trots det går tydligen tåget vidare...

Hur ska vi kunna stoppa att någon skaffar sig politiska meriter på bekostnad av världens finaste skärgård? Visst är vi alla för förnybar energi, men denna skärgård är inte förnybar! De planerade möllorna är högre än Helsingfors Stadiontorn, över 70 meter.

De blinkande tornen ska stå på 300 kvadratmeter stora gjutna fundament, och behöver hundratals kilometer sjökabel för att kunna distribuera elektriciteten. Mellan 50 och 80 möllor planeras för området utanför Ingå och Raseborg, så vi kan säkert vara överens om att skärgården är förstörd om detta projekt förverkligas.

Möllorna planeras nu mitt i flyttfåglarnas rutt över Finska viken. Inte bara havsörnarna, som äntligen börjat komma igen, utan faktiskt fåglar på väg till och från hela landet får lova att sicksacka genom en skog av roterande knivar. Hur länge det tar för livet under vattnet att repa sig efter sprängningar är det knappast någon som vet.

Som en kuriositet kan man ju konstatera, att dessa möllor nu går under rubriken "pilot". Det verkar vara ett bra sätt att glömma faktumet att dylika offshoremöllor aldrig ens kan tjäna ihop till sina egna kostnader. Förutom byggnadskostnaderna blir det extra dyrt att underhålla möllorna eftersom de är på en så besvärlig plats. På vintern lär man nå möllorna med helikopter. Vad som ska hända med möllorna då man, efter deras livslängd på 20 år, konstaterar att det här inte var någon bra idé, undrar många. Ska de öde möllorna bara bli kvar tills de slutligen rostar och störtar ner i havet? Mysigt!

Möllorna kommer inte att erbjuda lokala arbetstillfällen. De kommer förmodligen inte ens att betala fastighetsskatt. Knappast skulle det heller vara många turister som skulle intressera sig för skärgårdssafari ordnat i ett kraftverk. Så, någon förtjänst ligger här inte.

Har någon tänkt på hur man ska bära sig åt om det händer en stor olycka i Finska viken? Hur ska man bärga olja eller rädda människor, då hela havet är fullt av nya grund och effektiva flyghinder. Finska viken har ju varit lite trång redan nu för den allt ökande trafiken där. Vindkraftverket i området skulle avsevärt minska zonen av fritt vatten. I dag har man ju ännu lite extra tid vid motorstopp och andra haverier, innan man stöter på grund.

I Ingå skall tekniska nämnden besluta om vidare åtgärder den 6.9. Nu måste vi hjälpa beslutsfattarna i både Ingå och Raseborg att stoppa det här vansinniga projektet innan det är för sent!


Zina Kranck
Kyrkslätt