Bild: Wilfred Hildonen

Finland – Europas ödmjuka springpojke


Hur länge tänker Finlands folk huka sig inför politikernas och storföretagens springpojkspolitik? Hur länge skall vi tolerera att vi håller på att utvecklas till Europas bakgård?

Finlands folk garanterar astronomiska lån för EU-stater som av banker och storföretag har drivits till konkursens brant. Finska politiker underkastar sig storföretagens krav på utbyggnad av atomkraft för export. I Olkiluoto byggs världens första gravplats för högaktivt atomavfall.

Enligt nya EU-överenskommelser kommer den sannolikt att bli en europeisk atomsopstation. Vinsterna från allt detta rinner ner i fickorna på storbolagens direktörer. Ministrarna hukar sig. Folket betalar.

I Japan pågår den fruktansvärda atomolyckan i Fukushima. Härdsmältorna i tre av reaktorerna har trängt genom tryckkärlen. Enligt arbetare håller marken under reaktorerna på att spricka. Radioaktiv ånga sipprar ner genom sprickorna. Radioaktiva "hotspots" har uppmätts mer än 100 kilometer från reaktorerna.

Direktören för Cancercentralen i Hokkaido säger i en japansk businesstidning att han är allvarligt oroad för konsekvenserna av det pågående läckaget av radioaktivitet. Barn skickas till Australien för att undkomma radioaktiviteten, och så vidare.

I Japan har man i underhuset för avsikt att godkänna lagar som stöder geotermisk energi samt sol- och vindkraft. Statsminister Kan talar för avveckling av atomkraften. Tomas Kåberger slutar som chef för Sveriges Energimyndighet för att leda en stiftelse i Japan som skall påskynda den nya energipolitiken. Enligt experter kommer detta att skapa stora marknader på kort tid. I våra medier skrivs inget om allt detta. Varför?

I Tyskland beslöt man omedelbart efter Fukushima-olyckan att hålla fast vid den tidigare bestämda avvecklingen av atomkraften. Detta kommer att skapa nya dynamiska marknader. Under de senaste fem åren har investeringarna i förnybar energi ökat med 75 procent och sektorn sysselsätter närmare 370 000 personer. I Italien folkomröstade man i juni om Berlusconis atomkraftsplaner. 94 procent av väljarna sade nej. I Schweiz beslöt regeringen i maj att överge planerna på nya reaktorer.

I maj träffades tio atomkraftsfria EU-länder i Wien för att diskutera utvecklandet av förnybar energi och stränga stresstester för andra länders reaktorer. I USA framhöll direktören för Exelon, USA:s största atomenergiproducent, i augusti i ett tal för atomkraftskretsar att det kommer att vara miserabelt svårt och ekonomiskt extremt utmanande att bygga ut atomkraften i USA på kortsikt. I Frankrike publicerades i juli en studie där man för första gången nämnde avveckling av atomkraften som ett av många möjliga scenarier.

I Finland tiger politikerna, näringslivet och medierna. När tänker så kallade atomkraftskritiska riksdagsledamöter, som finns inom alla partier, äntligen öppna munnen? Man skulle tro att vårt folk, speciellt med de Gröna och Vänsterpartiet i regeringen, äntligen skulle förses med en näringslivspolitik som betjänar hela landet och inte Europas storföretag. Tänker verkligen dessa så kallade folkets representanter stillatigande se på medan Finland i rask takt utvecklas till Europas pantbank och industriella u-land?


Ulla Klötzer
Kvinnor mot Atomkraft
Esbo