Bild:Wilfred Hildonen

Visa respekt för sannfinländare

Är invandrare roten till allt det onda i samhället, eller svenska språket i Finland? Är sannfinländare roten till det onda i samhället? Nej, så klart inte.

Kärnan i ett öppet och välfungerande samhälle utgörs av de demokratiska valen. Därför gäller det att acceptera resultaten i val utan att förringa och nedvärdera vissa partier och dess anhängare, även om de tycker annorlunda än en själv.

Att ta upp problematiken kring invandring och andra samhällsproblem är legitimt, men det är inte okej att tala nedvärderande om specifika grupper av människor. Det går att tala om invandring och integration utan att hetsa, måla upp hotbilder och peka ut folkgrupper.

Men då måste man veta vad man talar om och ha ett intresse av att vara saklig – inte bara sträva efter att plocka billiga politiska och populistiska poäng.
Svensk Ungdom känner inte igen sig i en retorik som bygger på vi och dem. För oss finns det bara vi, och vi är alla människor i olika livssituationer med olika åsikter.

Man ska få tycka, men inte kränka. Och det är där som allt fler går över gränsen.

Hatretorik som riktar sig mot sannfinländare kommer tydligt fram på Jussi Halla-ahos berömda blogg. Han redogör upprepade gånger för hur han själv har blivit objekt för skriverier som kan uppfattas som hot. Det är inte okej.

Men det han kräver av andra ska han också själv ta avstånd ifrån. Som jämförelse deltar också de passiva i mobbning om de inte ingriper när en mobbare ger sig på någon.

När det handlar om vad man får säga och skriva, är det väldigt svårt att definiera en exakt gräns för vad som kan accepteras och vad som inte ska tillåtas. Det handlar om yttrandefriheten, rätten att ha åsikter som medborgare, en rätt som är lika grundläggande som att demokratiska valresultat ska respekteras.

Möjligheten att ge uttryck för sina tankar anonymt och kunna sprida dem har aldrig varit lättare än nu, i och med internet. Vad vi alla borde sträva till är att uppnå ett klimat, även på nätet, där ingen blir kränkt. Det man skriver anonymt borde man också kunna säga öppet till den det berör.

Svensk Ungdom anser att ingen person ska behöva bli kränkt eller känna sig otrygg i Finland. Alla förtjänar respekt. Det inkluderar naturligtvis människor som politiskt tillhör olika partier. Visa alltså respekt även för sannfinländare.
Sannfinländare, visa respekt för alla människor i Finland!

Fredrika Åkerö
Förbundsordförande
Svensk Ungdom