En dag att tacka hjälparna

Förra månaden träffade jag en utmattad somalisk familj som vandrat i veckor för att hitta tak över huvudet och mat. Vi träffades på ett flyktingläger i Dadaab – världens största flyktingläger som växer dag för dag.
Familjen som jag tillbringade endast en kort stund med hade äntligen nått fram till ett ställe där de kunde känna sig säkra tack vare hängivna humanitära hjälparbetare som arbetar hårt dygnet runt. Med deras hjälp kan närmare 400 000 somalier som flyr undan hunger och strider i hemlandet få mat, vatten, logi och sjukvård i Dadaab.
Världsdagen för humanitära insatser som firas i dag är rätt tillfälle att hedra alla de kvinnor och män som arbetar under svåra och ibland farliga förhållanden och som riskerar sina liv för att rädda andra. De utsätter sig för en större risk än FN:s fredsbevarare – de är inte beväpnade men befinner sig i lika stor fara. År 2010 inträffade 129 säkerhetsincidenter mot hjälparbetare; 69 dog, 86 skadades och 87 kidnappades.
Bland hjälparbetarna finns också de som riskerar sitt liv i Somalia. I Doolow hade jag tillfälle att träffa några av dessa anmärkningsvärda personer som arbetar hårt vid fronten för att se till att hjälpen når fram till dem som behöver den mest. En av dem var Maurice Kiboye, programchef för EU:s partner för humanitär hjälp COOPI (Cooperazione Internazionale). Han talade om dem som är helt beroende av hans grupp för sin överlevnad och hur modiga de är inför hunger och beväpnade gäng. Han påpekade också att en förutsättning för att gruppen kan utföra sitt arbete är att det lokala samfundet skyddar dem - "vi är här för dem, så de är här för oss".
Över en miljard människor i världen lever i yttersta fattigdom. De är den mest sårbara gruppen i konflikter och katastrofer. Klimatförändringen och befolkningstillväxten gör deras liv ännu svårare och behovet av humanitär hjälp allt mer brådskande. Arbetet kan utföras endast tack vare hjälparbetare som Maurice och hans grupp i Somalia. Deras arbete är ett av de farligaste i världen men samtidigt också ett av de värdefullaste.
Hjälparbetarna är anspråkslösa men det de åstadkommer är rena motsatsen. Genom deras insatser och hängivenhet lyckades Europeiska kommissionen ifjol beröra mer än 140 miljoner människor som drabbats av konflikter och katastrofer runt om i världen. Vi står i stor tacksamhetsskuld till hjälparbetarna och de europeiska medborgare som bidrar till att finansiera detta värdefulla arbete.


Kristalina Georgieva, EU-kommissionär med ansvar för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering