Det är våra liv det handlar om

Jag blev kall inombords när jag läste artikeln Nedvärdera inte studier i konst och humaniora i Hbl 9.8.

Egentligen innehöll den inget nytt. Den blev bara en så glasklar illustration av vilket samhälle vi lever i. Här i väst. Här i Norden. Ett iskallt samhälle. Ett samhälle där människan inte mera är människa, utan bara en spelbricka i ett ekonomiskt spel som för övrigt inte verkar särskilt framgångsrikt.

Att man öppet och faktiskt på allvar (i Sverige) föreslår att studier i konst och humaniora ska innebära lägre studiestöd är inte bara korkat, det är det yttersta beviset på hur mycket både konst och humaniora behövs!

Vad är det som gör oss mänskliga, toleranta, empatiska, öppna och orädda? För sådana vill vi väl vara? Det är bland annat bildning, humaniora och konst som gör det.

Vad är det vi beundrar i gamla samhällen? Det är kulturen i dess skiftande former: arkitektur, bildkonst, musik, litteratur och så vidare. Sådant som anses höra till konst och humaniora.

Att spotta ut studerande under hård tidspress är ingen investering. Det skapar stress, psykiskt och fysiskt illamående, med andra ord blir människor blir ännu sjukare än i dag. Redan nu är situationen alarmerande. Det vet alla.

Vi är inga maskiner, inga robotar, inga spelbrickor. Vi är människor. Det är våra liv det handlar om, hur våra liv ser ut. Det handlar om mänskovärde och respekt.

Sixten Korkman tror att individen är rationell. Jag tror det är mer komplicerat än så. Människan handlar överraskande irrationellt i många situationer. Hon överraskas själv av hur irrationell hon kan vara.

Jag ser det irrationella som en positiv kraft. Annars skulle det ju gå att planera sitt liv från början till slut. Och vi vet: det går inte. Tacka f-n för det!
Ingen vet vad som finns bakom nästa hörn. Därför är livet så spännande.

Sixten Korkman tror att om man väljer ett ämne som inte ger säkert jobb så beror det på att man fattat beslut på grund av bristfällig information. Då uppstår frågan: vilka är de säkra jobben?

Det finns också en mycket större och djupare aspekt och här kommer humaniora in: människans begåvning och talang, lust och intresse!

Tack och lov finns det många unga konstnärligt begåvade människor som söker sig till områden där de kan utveckla sina talanger!

(Tack Sixten Korkman för att du inte stöder förslaget med lägre studiestöd för studier i humaniora och konst).

Tack och lov finns det slampmarscher!

Tack och lov finns det spontana gatufester!

Tack och lov finns det idéer och rörelser som inte tror på den eviga tillväxten! (Jag förstår inte att någon över huvud taget kan tro på den.)

Tack och lov finns det många människor som går en helt annan väg än den som har med säkra jobb och pengar att göra!

Deras liv kanske ändå är rikt. Riktigt rikt.

Johanna Ringbom,
skådespelare, Korpoström