Utbildning och innovationer ger tillväxt

EU-kommissionens förslag till EU-budget är inriktat på smart och hållbar tillväxt för alla. Investeringar i utbildning, ungdomar och skapande ligger i centrum. Det nya utbildnings- och ungdomsprogrammet får 15,2 miljarder euro för sju år (2014–2020) eller en ökning på 73 procent.
Alltför många lämnar skolan med dåliga kvalifikationer och alltför få utexamineras från högskolan, och ungdomsarbetslösheten är oacceptabelt hög. Andelen avhoppare från skolan måste minskas från nuvarande 14 till under 10 procent. Minst 40 procent av alla unga människor ska ha högskole- eller motsvarande examen.
Programmen ger Europa spetskunskap och bättre chanser i den världsomspännande tävlingen om begåvningar. Samarbetet mellan läroanstalterna och näringslivet ska förbättras.
Årligen får cirka 400 000 ungdomar, lärare och forskare EU-bidrag för utbildning, praktik och volontärarbete utomlands via Erasmus, programmet Aktiv ungdom och andra system. 2,5 miljoner studenter inom Erasmus har fått studiestöd och företagspraktik sedan 1987.
På sätt och viss har utbytesprogrammen fallit offer för sin framgång. Efterfrågan på platser är så stor att varannan ansökan måste avslås på grund av resursbrist. Med mer medel i den nya budgeten kan närmare 800 000 personer årligen få stöd. År 2010 deltog 25 720 finska ungdomar i utbytesprogrammen.
Resurserna kompletteras med starkt utbildningsstöd via EU:s strukturfonder för regional utveckling och budgeten för forskning och innovation. I budgeten 2007–2013 går cirka 72,5 miljarder euro till utbildning i Europas regioner.
En av nyheterna är garanterade lån till studenter som vill genomgå en komplett mastersutbildning utomlands. Detta skulle täppa till en lucka i stödsystemet.
Också yrkesutbildningen kommer i fortsättningen att få ett avsevärt stöd ur Europeiska socialfonden.
Ett särskilt delprogram för idrott inriktas på hot som dopning, våld och rasism inom idrott, och stöd till samarbete mellan idrottsorganisationer på gräsrotsnivå.
I kommissionens planer ingår det nya programmet Skapande Europa för den kulturella och kreativa sektorn med anslag på 1,6 miljarder euro, eller en ökning med 37 procent.
Den ekonomiska betydelsen av den kulturella och kreativa sektorn tilltar. Den står för 4,5 procent av EU:s BNP och 3,8 procent av sysselsättningen. Investeringar på detta område leder ofta till betydande ytterligare finansiering ur offentliga och privata källor så att effekterna blir ännu större.
Också investeringarna i forskning och innovation ökar kraftigt under 2014–2020. EU:s nya strategi Horisont 2020 stärker EU:s globala konkurrenskraft och skapar morgondagens jobb och idéer. Här ingår Marie Curie-insatserna som stöder unga forskare och Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT). Horisont 2020 är nära kopplat till prioriteringar som hälsa, säkra livsmedel, bioekonomi, energi och klimatförändring.
Jag är fast besluten att öka investeringarna i ungdomar, skapande och innovation som är områden för tillväxt i Europa. Jag kommer att lägga fram mer detaljerade planer före årets slut.


Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom