Näringen har uppfyllt alla förväntningar

Bästa Michel Ekman (Hbl 3.8). Jag minns mycket väl att vattnet var klarare under min barndom. Jag är mycket väl medveten om att vattnen i norra Nagu förändrats under min livstid. Det är dock en ren lögn att påstå att orsaken till denna förändring är fiskodlingens etablering. Om detta vore fallet, varför har inte vattenkvaliteten förbättrats radikalt efter att fiskodlingens miljöbelastning minskat med 75 procent sedan början av 1990-talet?
Fiskodlingens andel av vattendragens miljöbelastning har aldrig varit mer än några procent. Många har i åratal försökt bevisa motsatsen utan att lyckas. Fiskodlarna i samarbete med miljömyndigheterna följer mycket noggrant med vattenkvaliteten både i närheten av odlingarna och längre bort genom vatten- och bottenprov.
Ytterst sällan har man kunnat konstatera betydande förändringar ens i odlingarnas absoluta närhet jämfört med de referenspunkter som befinner sig längre bort. Även Helcom slopade fiskodlingen från sin så kallade hot spot-lista för många år sedan med motiveringen att fiskodlingen inte är relevant med tanke på Östersjöns övergödning.
Med dessa fakta som bakgrund har jag mycket svårt att förstå varför man fortsättningsvis lägger ner så mycket energi på att försöka köra ner en legitim näringsgren som uppfyllt alla förväntningar som samhället uppställt. I synnerhet som en nedläggning av fiskodlingen inte skulle ha ens mätbara positiva effekter på havets tillstånd.
Den största orsaken till att fiskodlingen i tiderna utmålades som syndabock för miljöbelastningen var nog att en liten och ny näring med få utövare var ett lätt mål när beslutsfattare och tjänstemän ville visa att visst tar vi i med hårdhandskarna mot övergödningen. Många verkar faktiskt fortfarande tro på de lögner och modifierade halvsanningar som spreds under tiotals år för att undergräva fiskodlingens framtidsmöjligheter, fastän nya forskningsresultat pekar på det motsatta.
Jag har aldrig krävt minskad reglering av miljöförstörande verksamhet. Jag konstaterar dock att det inte går att producera mat utan en viss miljöbelastning och mat behöver vi alla varje dag. Varför då inte satsa på en livsmedelsproduktion som är minimalt belastande? Fiskodlingsnäringen har i åratal jobbat stenhårt för att minska belastningen och är bevisligen i dagens läge den mest effektiva produktionsformen av djurprotein. Fiskodlingsnäringen jobbar också hårt tillsammans med foderindustrin för att kunna utveckla fiskfoder baserat på bland annat skräpfisk och andra dåligt utnyttjade fiskstammar.
Om detta förverkligades skulle det betyda att fiskodlingsnäringen tar upp större mängder näringsämnen ur havet än vad själva produktionen belastar. Det finns alltså på riktigt möjligheter att samtidigt producera mat och göra en miljögärning. Men för att detta skall lyckas krävs också att vi i framtiden har företagare med framtidstro kvar i skärgården.


Johan Åberg, Nagu, Helsingfors