Har lejonet tappat sitt svärd?

Jag är tvåspråkig med dubbelt medborgarskap i Sverige och Finland. Genom Nordjobb, ett nordiskt samarbete där ungdomar får sommarjobba i andra nordiska länder, fick jag möjligheten att fara till Finland. Jag hade höga tankar om Finland och dess insatser för språk och minoritetsgrupper.
Efter en hel sommar i Finland har jag förstått att man bara lever på gamla meriter. Det svenska språket blöder och inte ens finlandssvenskarna tycks vilja hela dess sår. Tvåspråkighet innebär inte att alla gator ska vara skyltade på svenska eller att finlandssvenskar har rätt att studera på sitt eget språk, för det kan man göra i andra länder också.
Många finskspråkiga förstår svenska men kan inte tala det själva. De människor jag möter nämner att lärarna i skolan inte kontrollerade läxor, hade en uttråkad attityd i sin svenskundervisning och att eleverna bemöttes med inställningen: Vi tar oss igenom studierna i "tvångssvenska".
En negativ inställning leder till negativa konsekvenser. Det är i skolan som den negativa stämpeln om svenskan byggs upp. Genom den obligatoriska svenskundervisningen är skolan det effektivaste forumet för att öka svenskans värde i Finland.
Därför måste vi börja på gräsrotsnivå och ändra lärares attityd mot svenskan och sitt undervisningsämne. Samtidigt måste vi använda nya undervisningsmetoder som gör svenskan rolig. Ämnen som är roliga ökar studiemotivationen.
Jag har vänt min arbetsplats till att ta tag med svenskan och sett hur den har utvecklats i rollen och ansvaret. Verksamheten mår bättre och fler träder nu fram och talar svenska i mötet med oss. För det är väl meningen med tvåspråkigheten?
Jag tycker att det har gått för långt när det behövs en skylt med texten "Betjäning på svenska" för att svenskspråkiga självmant ska tala sitt eget språk. Det är inte bara finskspråkigas attityd Tala finska med finlandssvenskar, de förstår som försvagar svenskan i Finland. Även svenskspråkigas attityd att sätta svenskan på andra plats försvagar språket.
Kenneth Myntti sade: Ett språk som saknar försvarare dör ut och det är precis detta som kommer att ske om vi inte börjar värdesätta vårt språk högre. Många finskspråkiga förstår faktiskt svenska. Vill vi få svenskan att överleva i Finland måste vi påvisa nyttan av språket.
Därför måste vi också höras på samtliga plan i samhället; i pizzerian, i matbutiken och på krogen. Märker samhället och dess invånare en nytta av svenskan kommer fler att vilja lära sig och tala svenska.
För att svenskan ska överleva behöver också tvåspråkigheten stöd från alla plan i samhället. Inte bara från politiker utan även från invånarna.
Kommer lejonet att tappa sitt svärd eller kommer det att fortsätta vara ett stolt mångkulturellt och språkrikt land? Gör ert val nu, för snart är tiden ute.


Dennis Barvsten
Miljöpartiet De Gröna, Sverige