Ge inte extrema rörelser en chans

En ung norsk man, Anders Behring Breivik, planerade och genomförde terrorattacken i Oslo den 22 juli 2011. Nästan 80 människor dog. Varför? Skulle likadant kunna hända i andra länder? I Sverige?
Anders Behring Breivik är högerextremist och antiislamist. Han är inte ensam. Det finns tyvärr många likasinnade i världen. Likadant kan hända när som helst i andra länder, till exempel i Sverige. Högerextremismen och nynazismen är på upptåg. Vi har inte tagit det på allvar. Dom är ju så få. Det går snabbt över. Det är väl ingen som tar dem på allvar? Och så vidare. Farligt tänkande.
Vi måste omedelbart börja bekämpa dem. Vi måste göra allt för att trygga demokratin och våra mänskliga rättigheter. Var och en av oss kan göra något. Om du tror, att du är för liten att åstadkomma något, försök att sova i samma rum som en mygga, säger Dalai Lama. Just det, det går inte att sova med en mygga fast den är betydligt mindre än en människa. Den har åstadkommit något.
Låt oss vara myggor, små och envisa. Vi kan på så sätt jobba för de ideal som man arbetat och arbetar för över hela världen. Låt oss inte ge de extrema rörelserna en lugn stund. Vi måste ut på gator och torg för att kräva att makthavare gör allt de kan för att terrorister som Anders Behring Breivik inte får en chans att agera.
Politiker, polisen och medierna måste hålla hård kontroll över högerextremister. Yttrandefriheten är en frihet under ansvar. Man har inte rätt att såra andra människor eller folkgrupper. På internet finns massor av hårresande smörja som inte borde få publiceras. De ansvariga för nätsidorna måste kontrollera sina sidor bättre och gallra bort sårande och hatiska diskussioner och kommentarer.
Alla människor i världen som värdesätter fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättvisa: Gör något – nu!


Marja Leena Tommikoski
Juva