Hurudant bredband behöver vi?

Nisse Husbergs inlaga 22 juli har en smått obehaglig rubrik "100 Mbit/s år 2015 helt orealistiskt". Texten i genomsnitt andas också ett slags resignation. Det är inte landskapen som skall bygga bredband?

Ty de begriper inte vad de talar om. Utan det är "vi" som skall bygga bredband ut till våra byar. Nisse sade mycket mer, som allt är sant, men tillåt mig ändå lägga ner foten i ett ämbar, som jag i snart fyra år trampat omkring i.

Nisse skriver ungefär, att pratet om "behov" är ren idioti. Om man ser på utvecklingen i stort så är snabba datanät en förutsättning för snart sagt hela ekonomin.

Nu vill jag för min del, som med ena ögat följt med Bromarvs fleråriga ansträngningar, lyfta min fot ur ämbaret, och ställa den fråga som - i mitt tycke - ställs av de flesta av våra konsumenter. Jag har hela tiden försökt påpeka, att 100 Mbit fiber måste kunna motiveras mycket bättre än eldsjälarna och tillskyndarna har kunnat.

I mitt tycke vill jag som en vanlig konsument veta vad jag behöver en verkligt snabb dataförbindelse till? Jo då, jag vet allt detta om att du med fiber har fart både in och ut. Än sedan? Sitter jag med en 8 Mbittare och får ner en film på 30 minuter, i stället för som tidigare med 1 Mbittare får ner den på sex timmar, är det förstås ett argument.

Men då måste man nog ha extra "fyffe i kassan" för att med tusentals euro vinda upp sig till en äkta bredbandare, 100 Mbittare.

Är inte sanningen den, att det inte är den vanliga konsumenten ute i byarna som behöver fiber med så stora hastigheter, utan det är företagarna, som bara måste få igenom sina dokument till antingen leverantörerna eller kunderna med maximal hastighet, annars förlorar man sina affärskontakter?

Och blir byarna utan företagare, blir man småningom utan inflyttning och utan skola. Och det blir "svarta hål"?

Nåja, är det inte också så åtminstone just nu, att utan medverkan av byarnas hushåll kan inte företagarna ensamma bekosta sin fiber? Nu talar jag inte om teknik eller laserlampa. Nu talar jag främst om behov och verkliga kostnader per anslutning.

Staten förstår sig inte. En före detta statsminister pratade om sitt "bredband" på 286 kbittar, som "han klarar sig bra med". Nåja, han avgick ju sedan. Man skall inte lämna landets framtid åt politikerna! Man skall lämna framtiden åt folket och dem som har insikter om vad som kommer att krävas inom 10 år.

Men folket köper inte något som inte det känner sig behöva.


Matts-Göran Lind
Ekenäs Österby