Bild: Wilfred Hildonen

Terrordådet har många orsaker

Terrordådet i Norge har många orsaker. Vissa är helt uppenbara, andra är sannolika, en del är ännu höljda i dunkel och en del orsaker får vi aldrig veta.

Tillgången på sofistikerade handeldvapen är en av de mest uppenbara orsakerna. Måste de finnas tillgängliga för annat än strikt militära ändamål? Varför är lagstiftning och övervakning så slapp? Vi måste även få bukt med den (internationella) illegala vapenhandeln!

Vi har nu en generation ungdomar och unga vuxna som vuxit upp i och exponerats för en virtuell våldsmiljö i form av filmer, video och datorspel, vilka påverkat utvecklingen av deras centrala nervsystem och programmerat känsliga och mottagliga unga individers tankegångar och skapat en benägenhet att i verkligheten ta till liknade beteende och konfliktlösning som de upplevt virtuellt.

Vi måste ta ansvar för hälsan hos den uppväxande generationens hjärnor!

I våra västliga välfärdssamhällen har under en relativt lång tid en av de förhärskande ideologierna varit, att var och en själv är ansvarig enbart för sig själv och för sin egen välfärd. Detta självcentrerade tänkesätt, att "JAG" är centrum och har rätt att utnyttja andra, har varit riktgivande inom ekonomin och har i vida kretsar accepterats som en norm för all annan samhällsverksamhet; "marknaden kräver!"

Är det inte så att de mänskliga värdena blivit underordnade, både nationellt och globalt?  Har känslan av samhörighet minskat och utanförskap ökat?  Det mänskliga grundbehovet av nära och tryggt samspel mellan människor som bryr sig om varandra har alltför ofta satts på undantag!

Hektisk rytm och ökad osäkerhet i arbetslivet har försvagat människornas upplevelse av hoppfullhet och positiv förväntan om ett bra liv. I första hand drabbar det vuxna men speciellt via föräldrarnas utsatthet fördunklas även barnens och ungdomarnas framtidsperspektiv.

Internet är inte enbart ett socialt nätverk med positiva förtecken utan erbjuder även både en ytlig och skör samhörighet som lämnar tomheten efter sig, samt tidigare oanade risker till att dras med i en förförisk och vanebildande värld av falska och negativa identiteter.

Den enskilda människans personlighetsutveckling och funktionsförmåga är ett resultat av ett mångfacetterat samspel mellan ärvda egenskaper, förvärvade färdigheter och en stor mängd miljöfaktorer.  Det är nästan omöjligt, att på det individuella planet exakt förutse vilka följder, i form av psykisk styrka eller sargad själ, vissa specifika omständigheter får. Därför måste vårt samhälle präglas av omsorg, hänsyn och tolerans. Under sådana förhållanden kan var och en beredas möjlighet till bästa möjliga utveckling. 

Så här kan vi tillsammans bland annat förebygga terrorhandlingar, bombdåd, massmord och skolskjutningar.
Men om en allt större andel av barnen och ungdomarna allt oftare exponeras för allt fler av bland annat de ovan nämnda riskfaktorerna kommer de övervakande och kontrollerande myndigheternas resurser och möjligheter inte att räcka till för att förhindra motsvarande illdåd i framtiden.


Fredrik Almqvist
Professor, Esbo