Lagstiftning räcker inte

I sitt inlägg i Hbl den 18 juli beskriver justitieminister Anna-Maja Henriksson hur den nya regeringen i Finland i sin programförklaring bland annat tänker skärpa och förtydliga lagstiftningen angående hatbrott och brott med rasistisk karaktär. Det är alldeles utmärkt! Men Anna-Maja Henriksson, det räcker inte på långt när det gäller personer med nazistiska eller rasistiska ideologier. För dessa personer är ideologin så stark att den vida överskrider samhällets alla juridiska försök att stoppa dessa gruppers eller individers framfart.

Inom nazistiska kretsar ses alla försök från samhällets sida att stoppa rörelsens möjligheter till att yttra sig som ett ytterligare bevis för att den världsomspännande sionistiska maffian vill ta över världen och därför är det enligt nazistisk ideologi rätt att använda vilka som helst metoder för att stoppa detta. Med vilka metoder som helst menar jag hot och trakasserier, men även regelrätt våld i form av såväl misshandel som mord.

Som ett exempel på detta kan nämnas mordet på Björn Zetterberg och mordförsöket på en av Aftonbladets reportrar år 1999. I vartdera fallet är det fråga om personer som i Sverige aktivt arbetade mot nazismen.

Vidare är hjälteglorian en starkt drivande kraft inom nazistiska rörelser. Den som visat sitt mod genom att bli dömd för rasistiskt eller annat samhällsstörtande brott ses som en förebild av övriga i gruppen. Att hamna i fängelset är alltså inget som avskräcker en nazist. Det är bara ett bevis för honom att han har rätt!

Vi måste även komma ihåg att det inte bara var judar, romer och andra icke-önskvärda etniska grupper som mördades av nazisterna under 1930- och 1940-talen i Tyskland och områden som styrdes av Tyskland. Det var fråga om fysiskt och psykiskt handikappade personer som ansågs sakna allt människovärde och därmed rätten att leva. Det var fråga om personer som vågade opponera sig emot nazismens totalitära styre där ingen har rätt att ha en avvikande åsikt. Nazismen saknar allt som bestämmer vad en demokrati är. De styrande utses i envälde av partiets styrande elit och folket har ingen att säga till om.

Vi kan aldrig i ett demokratiskt samhälle utrota nazismen, men vi kan minimera den. Här spelar skolan en avgörande roll. Det gäller för skolan, såväl grundskolan som gymnasieskolan och alla andra skolformer, att aktivt och rättframt redovisa vad nazism (och rasism) står för. Att till exempel rätt och slätt våga visa med bilder hur människor dödades i nazismens namn. Här får ingen lärare huka sig på något sätt. Det är alla lärares skyldighet att undervisa om nazismens rätta ansikte!

Men även folkrörelser och politiska partier måste ta sitt ansvar och se till att grupperingar som företräder nazistiska/rasistiska åsikter bemöts genom att aktivt gå emot dem och deras olika metoder att nå ut med sitt budskap. Bara genom att arbeta tillsammans kan vi vinna kampen mot ideologier som företräder ett synsätt där människor värderas enligt hudfärg, etnicitet, religion eller andra yttre och inre egenskaper.

Vi måste våga, trots att risken för hot och våld kan föreligga, ta upp kampen för demokrati!


Jan Ekman
Norrköping, Sverige