Barnets rättigheter vid skilsmässa

Barn bevittnar lika ofta moderns våld mot far som faderns våld. Denna upptäckt strider mot den rådande uppfattningen på Åland om hur intimt partnervåld ser ut. I vårdnadstvister synes kommunikation för barnens rätt, etik, som begrepp främmande. Barnskyddsmyndigheter gör barn skenbart delaktiga då deras vilja är i linje med vuxnas tolkningar.
Respekt handlar om hur barn bemöts och har rätt att yttra sig, inte bara bli tillfrågade. Argumentation för barns bästa brister.

Barns krav beaktas inte då modersperspektivet skall tillvaratas, tolkningsföreträde och makt brukas för att diskvalificera barnens oönskade uttal.
I processen får man av sitt ombud efter en tid med en klapp på axeln höra att juridiken är trubbig och en faktura på sexsiffrigt belopp. Är detta samhällsekonomiskt försvarbart?

Det är märkligt med juridiska ombud som prostituerar sig för att säkra sin inkomstkälla. Pappan misskrediteras, pengar eftersträvas i utsagorna oftare än det väsentliga: barnens rätt och bästa.
Pappor avstår inte ansvar, de tvingas avsäga sig barnets rätt av rädsla att besöksförbud, hemfridsbrott utdöms.

Män utsätts för lång kränkning av sociala myndigheter. Modern kan inte ersätta fadern och definierar inte heller faderskapet.
Genom att utnyttja brister i systemet tar processer fem år innan utslag fattas. Riskbedömning av våld genomförs inte, moderns våld tonas ner i utslagen.

Naivt beteende får styra. Är ena parten hänsynslös och vägrar samarbeta nås inte förlikning. Försoning kräver alltid två.
I relationen, civilrättsliga och offentligrättsliga systemet, används professionsgrundande fördelar i förhållande till barnen.

Myndighetsprocesser i vilkas skärpunkt offren är fungerar inte enligt samma principer. Överskatta inte kvinnans förmåga då mäns förmåga ifrågasätts, trots att far har likvärdiga resurser att handha omvårdnaden.

Kvinnodominans i processen, genusmärkt föräldraskap begränsar barns aktörskap, vilket ger abstrakt rätt till umgänge för fadern, snarare än det konkreta barns vilja. Dylik formalism är inte värdigt det moderna samhällets syn på alla barn är jämlika.

Flytta inte ut ens temporärt före skilsmässopappren vunnit laga kraft. Med tanke på juridiska konsekvenser kan man hålla med pappors råd i riksmedierna.
Sociologen Murray Straus frågar: är det politiskt korrekt att diskutera kvinnovåld mot män. Dags för politiker att motionera om mansfrid?  Barn är en gåva som skall älskas. Strävan efter personlig balans skall stödjas, de skall inte acceptera att vuxna agerar för att skilja dem ifrån ena föräldern. Rädda barnen!


Mikael Karring
Mariehamn