Dags för ett namnbyte av FST5

Det skrevs en hel del om FST5 i Hbl förra veckan. Den stora nyheten kanske är att nio av de tio mest sedda programmen inte är producerade i Finland utan i övriga Norden. Den andra nyheten är att FST5 inte har så många tittare. Det finns tydligen olika uppfattningar om hur man ska mäta antalet tittare, vilket jag har full respekt för. Det jag tycker är synd med FST5 är att det finns rätt många bra program, men dessa får ingen eller mycket lite uppmärksamhet. Man borde helt enkelt förändra och förtydliga sin profil så att man får fler finlandssvenskar och även fler finskspråkiga att titta på kanalen.

Redan för ett par år sedan tog ledande personer inom SFP upp namnfrågan för kanalen. Man uppmärksammade att namnet FST5 inte upplevs så attraktivt och inte avspeglar dess kanalinnehåll. Personligen anser jag att namnet FST5 är helt missvisande. Varför ska kanalen heta något i stil med Finlandssvensk television när närmare hälften av programtiden kommer från andra länder? Varför ska kanalen ha detta namn när nio av de tio mest populära programmen är inköpta från andra länder? FST5 borde byta namn till något i stil med FST5-POHJOLA, Yle Fennoskandinavia eller till Norden-POHJOLA 5. Det finns säkert bättre namnförslag än dessa, men detta är en början i alla fall. Då skulle man symbolisera att denna unika kanal bjuder finländska tittare oavsett modersmål på en nordisk mix och nordiska impulser.

Det kanske mest fantastiska är att oavsett vilket språk som talas på TV så textas allt (bortsett från barnprogram och nyheter) till finska och svenska, vilket möjliggör att man kan ha hela Finlands folk som målgrupp. Det finns med andra ord inga språktrösklar att tala om. Jag tror att många finsktalande har ett behov av kanalen men de är ännu inte riktigt medvetna om detta. Man borde hjälpa dem på traven och då är en namnändring ett sådant redskap att komma över nyhetströskeln. Jag vågar påstå att många finlandssvenskar inte heller känner till att FST5 har en mycket stark nordisk prägel.

Att fortsätta att köra på med FST5 som kanalnamn känns lite töntigt, inskränkt och gammalmodigt. Det vore betydligt mer trendigt och modernt med ett kanalnamn som representerar vad innehållet faktiskt är i dag och inte vad det var för 10–15 år sedan. Vidare så finns det tyvärr många finskspråkiga tittare som har en negativ bild av det finlandssvenska. Med ett nytt kanalnamn skulle man kunna "lura" in fler finsktalande att titta på vår finlandssvenska NORDISKA kanal.


Johan Hultkrantz
Helsingfors