Regler om hatbrott finns

Tack till Antonia Wulff som tog upp frågan om hatbrott (Hbl 13.7)i I dag-kolumnen. I dagens samhälle behöver vi alerta ungdomar som vill slå vakt om de mänskliga rättigheterna, om tolerans och alla människors lika värde. Det vill också den sittande regeringen.
Därför har vi också i regeringsprogrammet tagit in tydliga skrivningar i temat. Vi säger bland annat så här: " I syfte att förbättra den sociala samhörigheten intensifierar regeringen sitt arbete för att motarbeta rasism, intolerans och främlingsfientlighet samt för att bekämpa hatbrott mot olika minoriteter, så som handikappade, personer som företräder olika religioner eller trosuppfattningar samt sexuella minoriteter och könsminoriteter. Systemet för uppföljning av diskriminering utvecklas. Samtidigt ska man sörja för att yttrandefriheten och religionsfriheten tillgodoses såsom grundläggande rättigheter."
Att politikern Gert Wilders blivit frikänd för de "verbala hatbrott" han stod åtalad för i Nederländerna innebär däremot inte att vi i Finland kan dra några som helst slutsatser av hur motsvarande fall skulle ha fallit ut hos oss.
Här i Finland trädde nya straffbestämmelser som gäller rasistiska brott i kraft i juni. Den nya lagen klargör ansvaret för dem som upprätthåller diskussionsspalter för rasistiska och andra hatskriverier. Straffskärpningsgrunderna preciserades så att de vid sidan om rasistiska brott bättre än hittills kan tillämpas även på andra typer av hatbrott, sådana som baserar sig på offrets hudfärg, härstamning, övertygelse, sexuella läggning eller funktionsnedsättning. Samma utvidgning gjordes i straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp.
Vi har därmed en ny lagstiftning som också klart inkluderar kriminalisering av olika typer av hatbrott.

Anna-Maja Henriksson,
Justitieminister (SFP)