Danmarks tullavtal stärker tullens uppgifter

Under den senaste tiden har det diskuterats och skrivits mycket i Europa om det tullkontrollavtal som blev godkänt i Folketinget, det danska parlamentet, den 1 juli.
Diskussion är en god sak. Dessvärre har det inom debatten uppstått en del missförstånd. Det är viktigt att debatten sker på korrekt grund. Som dansk ambassadör i Finland hoppas jag att med detta inlägg kunna bidra till detta.
Det första och mest utbredda missförståndet är att avtalet skulle gå mot Schengen-avtalet vars avsikt är att säkra den fria rörligheten i Europa. Det har påståtts att Danmark skulle vara på väg att dra sig ur Schengen-samarbetet.
Mera fel än så kan det inte vara. Danmark är ett öppet land som ekonomiskt och historiskt alltid varit beroende av ett nära och öppet samarbete med andra länder, speciellt med länderna omkring oss i Europa. Så kommer det att vara även i fortsättningen.
Det europeiska samarbetet är en hörnsten för det danska samfundet. I avtalet noteras om den ökade tullkontrollen att avtalet genomförs med full respekt för Danmarks förpliktelser i hänsyn till Schengen-reglerna. Detta vill vi i Danmark naturligtvis följa. De danska myndigheterna har en löpande dialog med Europa-kommissionen på denna punkt.
Det danska samfundet är liksom Finland och det hela europeiska samarbetet baserat på idén om frihet och öppenhet. Dessvärre missbrukas den fria rörligheten av den gränsöverskridande brottsligheten. Alla Schengen- och EU-länder har fortsättningsvis en tull som bland annat har till uppgift att bekämpa olovlig gränsöverskridande transport av exempelvis narkotika, vapen och stöldgods.
Även Danmark har en tull. Men under de senaste åren har vi faktiskt haft väsentligt färre tulltjänstemän anställda än vad man har i många av våra grannländer. Det var på dessa grunder den danska regeringen ingick ett avtal om ökad tullkontroll. Avtalet har endast som uppgift att stärka de klassiska uppgifter tullen har och som redan i dag utövas vid gränserna.
Avtalet betyder inte en ny person- eller passkontroll. Tullkontrollavtalet betyder inte att Danmark skulle gå tillbaka till en tid före Schengen-avtalet. Men – avtalet innebär att Danmark ökar antalet tulltjänstemän och uppgraderar deras resurser.
Avtalet genomförs i flera faser. I den första fasen ökas den danska tullkontrollen med 50 tjänstemän. Dessa nyanställda skall genomföra normal klassisk tullkontroll med existerande materiel så som bilar, datorer och övrig utrustning. Dessa 50 tullmän stationeras vid Danmarks centrala gränsövergångar till Tyskland och Sverige. En gradvis ökning med 98 extra tullmän skall ske under senare hälften av 2011.
Själva tullkontrollen kommer fortsättningsvis att utföras på basen av riskanalys och de vedertagna metoder och principer som råder i dag. Det är alltså inte tal om systematisk eller generell kontroll av exempelvis alla fordon eller tåg som korsar gränsen. Trafiken fortsätter att flyta över gränsen i enlighet med Schengen-reglerna.
Investeringar i material och utrustning sker i den andra och tredje fasen (från 2012 framåt) och vissa trafikanläggningar uppförs vid gränsen för att säkra smidig trafik. Det är viktigt att betona att dessa anläggningar skall säkra effektivt tullarbete och samtidigt trygga trafiksäkerheten.
Avtalet förväntas vara fullt implementerat vid årsskiftet 2013–2014.Vid genomförandet av dessa två faser är det inte frågan om att återinföra kontroll av pass eller personer. Trafiken kommer fortsättningsvis att flyta fritt över gränserna till Danmark.
Det är avgörande för Europa att vi kan uppehålla de framsteg vi uppnått tillsammans. Bland dessa bör nämnas etableringen av en inre marknad och de fundamentala friheterna i EU. Danmark stöder starkt denna utveckling.
Danmark vill fortsättningsvis förbli ett land som öppnar sig mot världen och mot våra europeiska samarbetspartner.

Jens-Otto Horslund,
Danmarks ambassadör i Finland